Bolile rare, tratate mai uşor. Prevederile din proiectul noii legi a medicamentului

Embed:

Oamenii care suferă de boli rare nu vor mai fi nevoiți să-și comande singuri din străinătate preparatele de care au nevoie. Proiectul noii legi a medicamentului prevede că, la solicitarea medicilor, companiile specializate vor putea importa produsele farmaceutice respective, chiar dacă nu sunt certificate pe piața internă. Procedura trebuie să dureze însă nu mai puțin de 72 de ore de la data solicitării. 

Alexandru Boţan are patru ani și suferă de o boală rară. Băiatul a fost diagnosticat cu sindromul "Dravet", o formă agresivă a epilepsiei.

"O formă farmacorezistentă, care din păcate îi afectează viaţa copilului meu. El este măcinat de multiple crize epileptice, statusuri epileptice, are deficit de vorbire şi retard psihomotor", a declarat mama lui Alexandru.

Pentru tratamentul lui Alexandru sunt necesare şase tipuri de medicamente, care nu pot fi însă găsite în ţara noastră. Aşa că mama copilului apelează lunar la ajutorul cunoscuţilor din Europa, care îi trimit pastilele în Moldova.

"O parte din medicamente vin din Italia, o parte din Franţa, Leviteracitamul îl aveam până acum de la Moscova. Transfer banii în Italia, o persoană X sau Y, sau la mai multe persoane. Dar oricum există riscul să nu văd medicamentele pentru că pot fi confiscate la vamă", a spus femeie.

Dacă noua lege va intra în vigoare, familia nu va mai avea această problemă. Şi asta deoarece întreprinderile farmaceutice vor putea comanda preparatele, în baza unei recomandări din partea medicului.

"Directorul, directorul medical autorizează această cerere, cererea dată se adresează către agenţia medicamentului, agenţia examinează şi emite o permisiune, o autorizaţie cu titlu temporar, pentru o anumită cantitate, pentru un anumit pacient şi în baza deciziei spitalului", a declarat Maria Lăpteanu, şefa Direcţiei medicamente şi dispozitive medicale.

Noul proiect de lege urmează să fie examinat de Guvern la începutul lunii aprilie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu