Bolile cardiovasculare ocupă primul loc ca şi cauză de mortalitate la nivel global, dar şi în Republica Moldova

Embed:

Bolile cardiovasculare sunt pe primul loc ca şi cauză de mortalitate la nivel global, dar şi în Republica Moldova. Fiecare al doilea deces de la noi din ţară este cauzat de o boală cardiovasculară, iar în ultimii ani, boala cauzează tot mai multe decese în rândul tinerilor.

Numărul persoanelor tinere care mor din cauza bolilor cardiovasculare a crescut în ultimii 10 ani cu 34 la sută şi constituie 24-26% din cauzele mortalităţii persoanelor apte de muncă. Principalii factori de risc sunt stresul, hipertensiunea arterială, alimentaţia incorectă, inactivitatea fizicǎ, fumatul şi consumul excesiv de alcool. Ministerul Sănătăţii a elaborat un program de combarete a bolilor cardiovasculare, dar acesta nu a fost aprobat deocamdată.

Ziua Mondială a Inimii a fost instituită în 2001. În această zi, Federaţia Mondială a Inimii în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii organizează manifestări menite să prevină maladiile cardiovasculare.

Dacă acum câţiva ani bolile cardiovasculare erau considerate o particularitate a sănătăţii persoanelor în vârstă, acum, în Moldova, acestea constituie 24-26% din cauzele mortalităţii persoanelor apte de muncă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu