Bolile aparatului digestiv, în creștere. 83 de mii de persoane suferă de hepatite virale şi ciroze

Embed:

Fiecare al patrulea pacient tratat la Spitalul Clinic Republican suferă de boli ale aparatului digestiv. Astfel, în 2016 aici au fost trataţi peste 7200 de pacienţi, cu  200 de bolnavi mai mulţi decât în 2015.

Datele au fost publicate într-un raport al instituţiei medicale. Stresul, alimentaţia greşită şi apa contaminată sunt printre principalele cauze ale apariţiei maladiilor aparatului digestiv.

Acum 24 de ani, Nicolai Cotorobai a suferit un accident rutier, iar în urma loviturilor abdominale, a fost diagnosticat cu pancreatită. Au urmat şase intervenţii chirurgicale, iar mai târziu un nou diagnostic - hepatita virală B şi C.

"În jurul la 20 de ani foarte bine m-am simţit şi lucram şi tăt. În ultimul timp se pare că efortul fizic pe care l-am depus prea mare m-a adus la hemoragie la esofag."

Lidia Brânză a fost diagnosticată, acum 10 ani, cu ciroză hepatică apărută în urma unui stres. Trei ani mai târziu a suferit un transplant de ficat. O simplă viroză, însă, a readus-o pe patul spitalului.

"Temperatură am avut şi tuse, tensiunea s-a ridicat."

Conform datelor, în jur de 83 de mii de persoane din ţara noastră
suferă de hepatite virale şi ciroze. Anual numărul acestora creşte cu peste o mie de cazuri noi.

"La copii noi avem o tendinţă de a diminua numărul de pacienţi cu aceste probleme, şi probabil o chestie extrem de importantă este existenţa vaccinării pentru hepatita virală de tip B, care se face la noi la naştere", a spus medicul gastroenterolog, Angela Peltec.

În ultimii zece ani s-a dublat şi numărul pacienţilor care suferă de afecțiuni ale pancreasului. Pavel Gusarenco suferă de pancreatită cronică mai bine de 20 de ani. Totul din cauza alimentaţiei greşite care îl readuce frecvent pe patul de spital.

"Mi s-a întâmplat să mănânc o napolitană şi imediat pancreatita mi-a dat de ştire."

Alimentaţia incorectă, modul sedentar de viaţă şi consumul de apă contaminată duc şi la apariţia bolilor inflamatorii intestinale.

Aproape 80 la sută din pacienţi acuză astfel de probleme. Datele arată că, în prezent, de boli ale aparatului digestiv, suferă aproape 320 de mii de moldoveni, dintre care peste 26 de mii sunt copii cu vârsta de până la 18 ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu