Boicot la prima ședință a legislativului. PLDM, PCRM şi PSRM au părăsit sala de ședințe a Parlamentului

Embed:

Au început sesiunea cu stângul. Vorbim despre deputații PLDM, PSRM și PCRM, care nu au reușit bine să revină din vacanță, că au și boicotat prima ședință a legislativului, de astăzi.

Unii au fost nemulțumiți de faptul că pe ordinea de zi au fost incluse proiectele refuzate de președintele Igor Dodon, alții - de felul în care au fost dezbătute. Deputații PCRM a anunțat încă de ieri că vor lipsi. Totuşi, şedinţa a avut loc şi deputaţii din coaliţia de guvernare, alături de liberali, au reuşit să revoteze opt proiecte remise de Dodon.

Prima ședință din sesiunea de toamnă-iarnă a început cu intonarea imnului de către elevii de la Liceul "Ciprian Porumbescu" din Capitală.

Ulterior, aleșii au aprobat ordinea de zi, pe care au fost incluse 13 subiecte.

Primii care au anunțat că părăsesc sala de ședințe au fost deputații fracțiunii PLDM.

"Subiectul acesta cu întoarcerea legilor, votarea lor este unul care face parte din ping-pong-ul politic existent la noi între președinție și guvernare. Nu vrem să participăm la acest ping-pong. Și am hotărât să părăsim ședința",a spus deputatul PLDM , Vadim Pistrinciuc. 

După ce au fost revotate câteva dintre proiectele întoarse de președintele Igor Dodon, și fracțiunea PSRM a decis să părăsească plenul. Deputații socialiști au fost nemulțumiți că argumentele șefului statului nu au fost prezentate de consilierul acestuia de la tribuna principală.

"Am dorit să avem astăzi o discuție profundă, deoarece președintele Republicii Moldova, șef de stat, a întors Parlamentului anumite proiecte de legi care sunt sensibile pentru societate",a spus deputatul PSRM, Vlad Batrîncea. 

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a explicat însă că, potrivit Regulamentului, argumentele președintelui în cazul unor legi trimise la reexaminare sunt vociferate de pe loc, nu de la tribună.

"Retragerea colegilor din fracțiunea PSRM nu este altceva decât un gest politic. Au văzut că majoritatea parlamentară își va menține votul și altfel, probabil, nu au putut să se manifeste decât prin a pleca și a boicota astfel ședința plenului. Oricum, plenul a funcționat în componența majorității, dar și cu colegii din PL", a precizat Candu.

În total, la reexaminare în Parlament sunt 12 proiecte, dintre care opt au primit astăzi votul de confirmare. Printre acestea se numără legea ce prevede reformarea Academiei de Științe, Legea tichetelor de masă, Legea privind prevenirea și combaterea terorismului și cea cu privire la Energetică.

Legile vor fi semnate de președintele Parlamentului, Andrian Candu, iar în scurt timp vor fi trimise spre promulgare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu