Bogdan Zumbreanu, noul director al Centrului Național Anticorupție

Embed:

Centrul Naţional Anticorupţie are un nou director. Bogdan Zumbreanu, care a condus Direcţia Urmărire Penală a CNA, a fost numit la şefia instituţiei, în cadrul şedinţei de plen a Parlamentului. El a fost învestit cu votul a 60 de deputaţi. Mandatul său va expira peste cinci ani şi nu va putea fi prelungit.

După votul deputaţilor, Zumbreanu a depus jurământul.

"Jur să respect cu stricteţe Constituţia şi legile Republicii Moldova, să îndeplinesc conştiincios obligaţţile ce-mi revin, să apăr ordinea de drept", a spus directorul CNA, Bogdan Zumbreanu.

Înainte de a fi ales în funcţie, Zumbreanu a răspuns la întrebările deputaților.

"Voi sunteţi unul din fondatorii acestui centru. Eu vă ştiu ca om cinstit, ca o persoană foarte competentă, aşa a fost tot timpul cât am colaborat împreună", a spus comunistul Vladimir Voronin.

"Dumneavoastră activaţi demult în cadrul centrului şi eu v-aş ruga să ne spuneţi dacă cumva v-aţi docuemntat înainte de a candida la această înaltă funcţie, care este gradul de credibilitate în societate, în activitatea CNA", a spus deputatul PL, Ion Casian.

"Fiecare persoană este tratată cu respect şi în mod egal de angajaţii centrului", a spus şeful CNA, Bogdan Zumbreanu.

Deputaţii au fost curioşi să afle cum presa află despre operaţiunile CNA.

"Interesant dar cum ştiu ei că CNA la ora cutare vor fi în locul cutare. Interesant acest lucru, ori aceasta este o planificare ulterioară care este coordonată cu televiziunile", a spus deputatul PLDM, Tudor Deliu.

"Nu au fost cazuri când presa a sosit la faţa locului înaintea noastră, vă asigur. CNA intervine în instituţii publice, deoarece este locul de muncă a subiecţilor vizaţi în investigaţiile noastre", a spus şeful CNA, Bogdan Zumbreanu.

Deputaţii l-au mai întrebat ce va face ca să ferească instituţia de presiuni.

"Vreau să vă întreb dacă numirea dvs în funcţie va asigura această independenţă şi mixiunea politică va fi în totalmente evitată şi contracarată", a întrebat deputatul PL, Roman Boţan.

"Eu sper că cu ajutorul domniilor voastre să ajungem la această situaţie în care politicul va interveni către CNA doar cu sesizări despre comiterea unor infracţiuni şi nu cu alte sesizări", a spus noul şef al CNA, Bogdan Zumbreanu. 

Zumbreanu a fost întrebat şi despre angajaţii CNA care apar în investigaţii de presă.

"Cum rămâne cu angajaţii CNA care vin la serviciu cu maşini de lux de milioane, care au în posesie apartamente şi case care sunt trecute în proprietatea rudelor", a spus deputatul PL, Alina Zotea.

"Eu vă asigur că în calitate, dacă voi obţine mandatul de director, o să am o discuţie cu fiecare angajat în parte vizat în această investigaţie", a răspuns Zumbreanu.

Centrul Naţional Anticorupţie a rămas fără director la sfârşitul lunii octombrie, după ce mandatul fostului şef, Viorel Chetraru, a expirat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu