Bogatu: Barca AIE ia apă şi se va duce la fund, dacă liderii nu încetează brambureala dementă. PCRM pune momeală otrăvită

"Întreaga ambarcaţiune a Alianţei pare deja să ia apă şi, dacă nu încetează brambureala dementă, se vor duce cu toţii la fund. Dacă reuşesc însă să îşi înfrângă frustrările şi îşi recapătă capacitatea de a judeca raţional, liderii AIE ar putea profita de problemele PCRM. Lăsat să se bălăcească în derivă, partidul lui Voronin, chiar dacă nu va naufragia în timpul apropiat, va începe, totuşi, treptat să se dezintegreze".

De acestă părere este editorialistul Petru Bogatu, care scrie într-un articol, publicat pe vox.publika.md, că "în harababura iscată de penibilele cotonogeli reciproce dintre fruntaşii AIE, Voronin se arată cooperant, deşi anterior declarase război total Alianţei".

Petru Bogatu crede că PCRM este în pragul destrămării şi ar da de înţeles că şi-ar dori o coaliţie largă cu PLDM şi PD.

"Vladimir Voronin se simte abandonat de Moscova care îi impune retragerea din viaţa politică şi înlocuirea sa cu tineri de genul lui Igor Dodon. Pe de alta, partenerii occidentali ai Republicii Moldova pun piciorul în prag şi cer în mod ultimativ partidelor parlamentare compromisuri în vederea depăşirii crizei constituţionale. Voronin se vede silit să se pună bine pe lângă unii din actualii guvernanţi pentru a putea astfel aduce partidul mai aproape de soclul puterii", crede Bogatu.

"În acest caz puterea executivă s-ar pomeni la cheremul lor, fapt ce le-ar oferi pârghii reale în procesul decisional. Chiar dacă Dodon este un politician extrem de slab căruia Voronin nu s-a sfiit să-i arate public funia de care pare hotărât, metaforic vorbind, să-l spânzure cu proxima ocazie, candidatul comuniştilor pentru primăria capitalei are un spate tare", mai spune editorialistul.

De asemenea, Petru Bogatu susţine că, la moment, nu se pune problema formării unei alianţe între PLDM şi PCRM. "Nu cred că se pune astfel problema. Dar e posibilă o mezalianţă, când liberal-democraţii şi comuniştii ar vota împreună preşedintele, nu-i exclus ca acesta să fie Vlad Filat, iar PLDM ar guverna de unul singur cu sprijinul parlamentar al PCRM".

"Le-ar plăcea şi comuniştilor, deoarece ei ar scăpa de faliment şi, în plus, ar avea posibilitatea să influenţeze actul de guvernare. Ca să nu mai spun că această soluţie ar putea să le pară tentantă liberal-democraţilor care vor avea iluzia că au ajuns să deţină întreaga putere în stat. Total fals", avertizează Bogatu.

Editorialistul crede că PCRM întinde capcane.

"O guvernare liberal-democrată minoritară cu suportul parlamentar PCRM s-ar constitui într-un dezastru în comparaţie cu care actualele probleme ar părea o nevinovată joacă de copii. Vlad Filat ar trebui să aibă grija să nu muşte momeala întinsă de comunişti, chit că pe moment pare dulce. Fereşte-te de inamicii care îţi aduc daruri, chiar dacă ei par înfrânţi şi nu cer nimic în schimb", a atenţionat Petru Bogatu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu