Bogaţii lumii au pierdut într-o singură seară 534 de miliarde de dolari

Embed:

Cădere masivă a indicilor bursieri americani. Bursele au pierdut aseară în total 534 de miliarde de dolari. Suma totală este mai mare decât toate câştigurile înregistrate în acest an.

Dow Jones a pierdut peste 600 de puncte, o scădere de 2,4 procente, Nasdaq a scăzut cu 4,4 la sută, iar indicele S&P 500 - cu 3,1 la sută.

Pentru Dow Jones este cel mai mic nivel din acest an, iar pentru Nasdaq este cea mai mare pierdere din ultimii 2 ani. Analiştii economici susţin că evoluţia negativă semnifică o îngrijorare profundă a investitorilor, care vând acţiunile pe care le deţin.

Factorii care influenţează bursele sunt creşterea economică redusă a Chinei, războiul comercial cu Statele Unite, nesiguranţa legată de Brexit, dar şi respingerea proiectului de buget al Italiei de către Comisia Europeană, o premieră în istoria Uniunii Europene. Sunt însă analişti care au o altă interpretare.

"Rezervele Federale din Statele Unite au majorat dobânzile pentru banii atraşi, ceea ce a făcut ca investitorii să vândă acţiunile pentru a cumpăra obligaţiuni. Şi, desigur, acţiunile din SUA au înregistrat creşteri enorme, de aceea investitorii au vrut să încaseze profitul", a declarat Francis Lun, analist bursier.

Cele mai afectate de scăderea bursieră au fost companiile din domeniul tehnologiei informaţiei cu afaceri la nivel mondial: Facebook şi Apple au pierdut câteva procente, la fel şi Amazon.

Iar pesimismul investitorilor s-a transmis şi la bursele din Asia. La Tokyo, scăderea e de 3 procente, iar la Hong Kong, de 2 procente.

Bursele europene au fost mai puţin afectate: indicii din multe ţări membre UE au pierdut între 0,2 şi 0,9 la sută din valoare.

Bursa chineză a avut o creştere de 0,02 la sută, în condiţiile în care indicele Shanghai a pierdut 28 la sută din valoarea pe care o avea în ianuarie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu