BOGĂŢIA pe care o călcăm în picioare. Plantele medicinale moldoveneşti, o sursă de venit pentru buget

Embed:

Plantele medicinale pe care ni le dă gratuit natura ar putea fi o sursă de venit destul de generoasă pentru bugetul Agenţiei Moldsilva. Doar că valorificarea acestora este fragmentară şi parţială. Autorităţile spun că procedura este lipsită de transparenţă şi afirmă că este nevoie de un nou program de activitate în domeniu.

La Olişcani a început sezonul de rotopască, iar pădurarul munceşte de zor: "Avem plan, să obținem 70 de kg de marfă uscată". 

Ion Botnaru apelează şi la ajutor, ca să reuşească totul: "Prieteni, rude vin și mă ajută. La rude le mulţumesc, mai vin în pădure la odihnă".

"Avem de unde strânge plante medicinale, dar nu dispunem de muncitori fiindcă sunt achitaţi, remuneraţi puţin", a precizat Valeriu Bulicanu, maistru-pădurar Întreprinderea Silvică Teleneşti.

Astfel, multe plante medicinale se usucă în pădure, în loc să fie utilizate.

"Volumele practic ar fi posibil de dublat, chiar şi de triplat", a explicat Tudor Botnari, vicedirectorul Agenţiei "Moldsilva".

Întreprinderea Silvică Şoldăneşti strânge anual mai mult de 20 de tipuri de plante şi pomuşoare.

"Strângem pelin, floare de soc, rostopasca, gălbenele. Floare de soc costă în jur de 50 de lei, gălbenele 50 – 60 de lei kg. Măceşul – 18 – 20 de lei", a spus Valeriu Mironiv, eprezentant la Întreprinderea Silvică Şoldăneşti.

"Noi nu ştim unde sunt vândute și cu cât, fiindcă este agronom care se ocupă cu vânzările, cu preţurile", a afirmat pădurarul Sergiu Timofti.

La nivel de stat, comercializarea acestor plante nu este reglementată.

"Nu ştia nimeni, cât vinde, cum vinde, cât cumpără. Multe întreprinderi manipulează preţurile", a conchis directorul de la Întreprinderea Silvică Teleneşti, Vasile Iliescu.

Agenţia Moldsilva pregăteşte un program prin care va face transparenţă în domeniu. Astfel, comercializarea plantelor se va desfășura doar prin intermediul licitaţiilor. Cele mai multe dintre acestea sunt, în prezent, exportate în România, Polonia, Ucraina, Germania și utilizate în industria farmaceutică, cosmetică și alimentară.

Anul trecut din vânzările plantelor medicinale, Moldsilva a obţinut venituri de aproape zece milioane de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu