Boala Lyme. Ce trebuie să știi despre boala transmisă de CĂPUȘE

Boala Lyme este una dintre sperietorile verii. Vremea bună, ieșirile în natură te expun unui pericol nevăzut: căpușele. Acestea pot fi purtătoarele unei bacterii Borrelia burgdorferi (B. burgdorferi) pe care o pot transmite omului prin mușcătură. Căpușa trebuie să fie prezentă pe corpul omului între 24 și 48 de ore pentru a putea transmite boala. Însă, puțini dintre cei care au făcut boala Lyme își amintesc când au fost mușcați de căpușe.

Boala Lyme are trei stadii: depistare precoce, infecție diseminată timpuriu, faza cronică.

Stadiul I: depistarea precoce
Simptomele bolii Lyme încep la 1-2 săptămâni de la mușcătura de căpușă. Unul dintre primele indicii este o iritație în formă de țintă, semn că bacteria se înmulțește deja în sânge.
Mai pot apărea simptome asemănătoare unei răceli, cu sau fără erupții cutanate. Simptomele includ: lipsa de energie, dureri de cap, dureri musculare și articulare.

Stadiul II: Infecție diseminată timpuriu
Simptomele apar la câteva săptămâni de la mușcătură și înseamnă că bacteria este răspândită în tor organismul. Simptomele se aseamănă foarte mult cu cele de gripă: frisoane, temperatura, ganglioni limfatici inflamați, durere în gât, tulburări de vedere, oboseala, dureri musculare, dureri de cap.
Mai pot apărea iritații la nivelul pielii, precum și tulburări neurologice. Boala poate fi agravată de meningită sau probleme cardiace.

Stadiul III: Faza cronica
Simptomele apar dacă boala nu a fost tratată în stadiul I și ÎI și apare într-o perioadă de câteva săptămâni sau chiar luni de la muscătura.Simptomele sunt caracterizate de durere severă de cap, artrită, tulburarea ritmului cardiac, tulburări ale creierului (encefalopatie), tulburăril de memorie, dispoziție și somn, pierderi de memorie, dificultăți de concentrare, ceața mentală, lipsa abilității de a urmări o conversație, senzație de amorțeală în mâini, picioare, palme sau tălpi.

Mergi de urgență la medic dacă ai aceste simptome!

Boala Lyme – Tratament
Boala Lyme are șanse mari de vindecare dacă este tratată cât mai devreme. Dacă în maximum 14-21 de zile de la mușcătură de căpușă se începe tratamentul cu antibiotice, pot fi eliminate urmele de infecție.

Forma persistentă și cronică a bolii necesită tratament intravenos cu antibiotic, pe o perioadă de 14-21 de zile. Unele simptome, precum durerile articulare, pot continua și după distrugerea bacteriei, scrie b1.ro

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu