BNS: Vadul lui Vodă, cel mai verde oraş din Moldova. Care localitate e la polul opus şi ce spun oamenii

Embed:

Cel mai verde oraş din Moldova este Vadul lui Vodă, în timp ce Otaci duce lipsă totală de spaţii verzi, arată datele Biroului Naţional de Statistică. Asta în condiţiile în care potrivit standardelor ecologice europene, fiecărui locuitor ar trebui să-i revină, cel puţin, 26 de metri pătraţi de spaţii verzi. 

Oraşul Vadul lui Vodă pare un parc imens. Aici, fiecărui locuitor îi revine câte o mie de metri pătraţi de spaţii verzi:

"Cântă păsărelele, rândunelele, e frumos. Eu deja sunt bătrână, ce îmi place mie verdeaţa, să ies afară la aer curat".

"Aici înfloreşti când mergi prin Vadul lui Vodă. E curat, e linişte, e verdeaţă, se pare că e cel mai frumos orăşel din lume".

"Natura în primul rând, aerul curat, iată toată ziua suntem afară, la Nistru".

O treime din oraşul Vadul lui Vodă este acoperită de păduri. Anul trecut, în localitate au fost sădiţi peste o mie de arbori.

"Scopul nostru este să fie zonele mici, dar să fie verde, noi chiar pe teritoriul localităţii avem două părculeţe care sunt amenajate pentru odihna copiilor", a menţionat primarul oraşului Vadul lui Vodă, Iurie Onofriciuc.

Pe de altă parte, oamenii din oraşul Otaci, raionul Ocniţa, nu au niciun parc în care s-ar putea plimba şi relaxa:

"Toţi se duc peste Nistru, în oraşul Moghiliov-Podolsk. Acolo sunt parcuri, aici nu ai unde să te plimbi".

"Unde era parcul, acum este stadion. Aici a fost un parc, era frumos. Oraşul era curat şi liniştit".

Singurul parc din oraş a fost defrişat acum 15 ani, iar în locul lui, de 11 ani, este construit un centru pentru tineri.

"Nu avem loc să construim un parc din cauza amplasării geografice a oraşului. Planificăm ca în acest an să facem un parc în preajma drumului de ocolire, să facem teren de joacă pentru copii", a declarat Vasile Troiră, primar Otaci, Ocniţa.

Potrivit ecologiştilor, spaţiile verzi reduc pericolul alunecărilor de teren şi a poluării. Copacii şi arbuştii au capacitatea de a absorbi substanţele nocive şi gazele emanate de maşini şi întreprinderi.

"Copacii asimilează toate gazele cu efect de seră şi cele toxice şi mai ales praful eliminat de transport şi de întreprinderile industriale, energetice. Astfel se diminuiază parţial concentraţiile şi noi respirăm cu un aer relativ mai curat", a explicat Vladimir Garaba, ecologist.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în oraşele din ţară sunt peste 7,7 mii de hectare de spaţii verzi, ceea ce reprezintă 8,8 la sută din suprafaţa totală a urbelor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu