BNS: Moldovenii au primit salarii mai mari în 2018. Sumele au depăşit 330 de euro

Embed:

Salariul mediu din Moldova a depăşit suma de 330 de euro, la cursul mediu de schimb al monedei europene. Datele statistice arată că, în trimestrul 3 al anului 2018, câștigul salarial mediu brut a fost de 6.507 lei, înregistrând o creștere de față de perioada similară a anului trecut.

La un curs mediu de 19,49 de lei pentru un euro, retribuția medie ajunge la peste 330 de euro pe lună.

Aceleaşi statistici relevă şi faptul că în sfera bugetară leafa medie lunară a constituit în iulie, august şi septembrie – 5 624 de lei, un plus 12,7% față de trimestrul 3 din 2017, iar în sectorul real – de 6 845 de lei, adică un avans de 11,6%.

Creșterea reală a salariului, fără rata inflației, a fost de 8,9% în trimestrul 3 din 2018.

Expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță a scris anterior că, pentru prima dată, salariul mediu pe economie a depășit valoarea de 300 de euro pe lună.

Ulterior, directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă, s-a arătat convins că retribuția medie pe economie va continua să crească și asta datorită efectelor "micii reforme fiscale", implementate din 1 octombrie.

Amintim că aceasta presupune, printre altele, introducerea unei cote unice a impozitului pe venit de 12 la sută, dublarea scutirii personale pentru angajat și reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuțiilor de asigurări sociale pentru angajator.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu