BNM vrea să introducă comisioane pentru retragerea banilor din bancomate

Embed:

Prin Moldova circulă prea mulţi bani în numerar. Acest lucru determină scumpirile şi creşte riscul tranzacţiilor ilegale. Pentru a schimba situaţia, guvernatorul Băncii Naţionale propune ca banii-cash să fie mai scumpi. Adică, să plătim comisioane la fiecare operaţiune de retragere a numerarului din bancomat, aşa cum se procedează în Europa.

”Banii în numerar trebuie să fie scumpi. De exemplu, acum, când mergeţi peste hotare, cred că toată lumea ştie că e mult mai convenabil să plăteşti prin intermediul cardului, decât să scoţi de la un bancomat din străinătate. Comisionul la bancomat este mult mai mare decât comisionul perceput la tranzacţia prin card. Deci, eu nu spun imediat, dar în timp de 3-5 ani, noi trebui să ajungem la situaţia respectivă”, a spus guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu.

Majoritatea moldovenilor sunt împotriva acestei iniţiative.

"Eu primesc pe card pensia şi nu-i atât de mare şi ne-am deprins noi singuri să folosim banii aşa cum vrem noi", a spus o doamnă. 

"Eu consider că trebuie să fie alegerea liberă a cetăţeanului să-şi ridice banii cash, sau să fie create aşa condiţii ca să poată achitapentru servicii și mărfuri cu cardurile", s-a dat cu părerea un domn. 

Unii moldoveni cred că asta ar fi o modalitate de combatere a infracţiunilor financiare. Vânzătorii însă confirmă faptul că majoritatea moldovenilor folosesc cardurile doar pentru a extrage banii.

"Avem nouă case, dintre care se deservesc cu cardul bancar la fiecare casă, în jur de 8-10 la sută se achită cu cardul bancar", spus o vânzătoare.

Acum, în Moldova, sunt în circulaţie 850 de mii de carduri bancare. Statisitcile arată că în 90 la sută din cazuri oamenii folosesc cardul doar pentru a scoate banii din bancomat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu