BNM promite scumpiri mai mici în 2013

Embed:

Prognozele pesimiste ale Băncii Naţionale referitoare la stagnarea creşterii economice s-au adeverit. BNM şi-a menţinut prognoza de creştere a preţurilor pentru 2012 la nivelul de 4,9 la sută. Pentru anul viitor, Banca Naţională prevede că valoarea scumpirilor va fi de 4,4 la sută şi nu de 4,8 la sută, cum se prognoza anterior.

"Putem afirma că se înregistrează o încetinire semnificativă a activităţii economice în trimestrul I 2012. Mai mult decât atât, PIB-ul, de fapt, în trimestrul I 2012 a scăzut",a declarat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.

Potrivit guvernatorului BNM, preţurile nu vor creşte considerabil, şi asta din cauza problemelor economice existente în ţările dezvoltate şi emergente. În timp ce oficialii UE spun că zona euro a depăşit problemele economice, Dorin Drăguţanu contestă acest lucru şi afirmă că zona euro a intrat în recesiune. Din cauza şocurilor externe a avut de suferit şi economia Moldovei.

Potrivit prognozelor, în 2012, Produsul Intern Brut al Zonei Euro va scădea cu 0,3 la sută, iar riscurile de deteriorare a mediului economic internaţional vor persista şi în trimestrele următoare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu