BNM: Preţurile vor creşte cu 5,4 la sută în acest an

Embed:

Preţurile vor creşte în 2014 mai mult decât se estima. Banca Naţională şi-a revizuit prognozele şi anticipează o inflaţie de 5,4 la sută în acest an, în creştere cu 0,7 puncte procentuale. 

"Pentru anul 2015 se prognozează o inflaţie de 4,8% sau cu 0,5 puncte procentuale mai mult decât se anticipase anterior. Noua rundă de prognoze plasează inflaţia în intervalul de variaţii de plus minus 1,5 puncte procentuale de la ţinta inflaţiei de 5% în următoarele 8 trimestre. Riscurile inflaţioniste ar putea surveni din partea regresării cererii interne precum şi majorării preţurilor internaţionale la petrol. Totuşi riscurile dezinflaţioniste vor predomina şi in viitor", a declarat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.

Totodată, guvernatorul BNM a precizat că, anul trecut inflaţia a fost de 5% în ciuda unor previziuni apocaliptice ale unor analişti economici. Acesta a mai spus că preţurile la combustibil vor continua să aibă o influenţă minoră asupra inflaţiei în comparaţie cu anii trecuţi, iar pe piaţa externă acestea îşi vor continua trendul descendent.

 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu