BNM: Nu suntem vinovaţi că băncile din Transnistria nu au acces la sistemul bancar internaţional

Banca Naţională a Moldovei nu poartă nicio vină pentru faptul că băncile din regiunea transnistreană nu au acces la sistemul bancar internaţional. Declaraţia aparţine guvernatorului BNM, Dorin Drăguţan.

Potrivit lui Draguţan, băncile din lume îşi aleg singure clienţii. Iar faptul că băncile din stânga Nistrului nu au licenţă trezeşte suspiciuni, deoarece există riscul de spălare a banilor în proporţii mari.

În acelaşi context, Dorin Drăguţan a declarat că BNM nu poate să acorde licenţă băncilor din Transnistria, deoarece ele se află pe un teritoriu care nu este controlat de autorităţile de la Chişinău.

"BNM nu pune beţe în roate. Dacă BNM va oferi licenţă băncilor de pe malul stâng al Nistrului, pe care nu le poate supraveghea, atunci întregul sistem bancar al Republicii Moldova va intra în lista neagră. Asta deoarece va exista riscul de spălare a banilor", a declarat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.

Publika.md menţionează că Banca Centrală Transnistreană a fost fondată în 1992, iar rubla transnistreană este unitatea monetară a auto-proclamatei republici. Deoarece Transnistria nu este un stat recunoscut pe plan internațional, moneda ei nu are un cod ISO 4217. Cu toate acestea, în mod neoficial, unele organizații din Transnistria, cum ar fi Agroprombank și Gazprombank, utilizează codul PRB drept cotație ISO 4217.

Rubla transnistreană nu este convertibilă și nu are circulație în afara Transnistriei. Condițiile de schimb ale valutelor străine în ruble transnistrene sunt foarte rigide și se modifică frecvent în funcție de inflație. Este practic imposibil de folosit cărți de credit sau cecuri de călătorie pe teritoriul Transnistriei.


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu