BNM: Creditele de consum și cele ipotecare vor fi mai ieftine în 2018

Embed:

Creditele de consum și cele ipotecare vor fi mai ieftine anul acesta. Potrivit experților, scăderea inflației și politicile Băncii Centrale vor fi principalii factori care vor influenţa acest aspect.

De asemenea, apariția Băncii Transilvania pe piața moldovenească va duce la crearea concurenței, iar instituțiilor bancare vor fi nevoite să creeze oferte atractive pentru a nu-și pierde clienții.

Anul trecut, dobânda pentru creditele destinate persoanelor juridice a scăzut cu aproape 2 puncte procentuale, de la 11,42 la sută în ianuarie, până la 9,85 la sută - în noiembrie.

Și dobânda împrumuturilor pentru persoane fizice a fost în continuuă descreştere și a ajuns până la nivelul de 9,94 la sută la sfârşit de an.

Cele mai multe credite, în sumă de 9,5 miliarde de lei, au fost oferite în domeniul comerțului. 4,1 miliarde de lei au fost date pentru consum, iar în domeniul industriei alimentare împrumuturile au constituit 3,5 miliarde de lei. Pentru construcția sau procurarea imobilelor au fost oferite credite în valoare de 2,6 miliarde de lei.

Potrivit experților, chiar dacă în 2017 dobânda creditelor a scăzut, aceasta rămâne destul de mare. Totuşi, anul acesta, există premise care vor duce la ieftinirea creditelor.

"Rata de bază anul trecut a scăzut. În anul curent sau se va menține sau va scădea în continuare. Un alt indicator important este rata inflației, care iarăși se așteaptă în anul curent să scadă. Dacă ambii indicatori vor scădea acest lucru inevitabil va atrage după sine și scăderea ratei pentru mijloacele oferite de către băncile comerciale", a spus expertul economic, Viorel Gârbu,

Prognoze optimiste sunt și în cazul creditelor ipotecare.

"Față de anul trecut, dacă nu greșesc, numărul creditelor ipotecare este mai mare decât pe ultimele trei luni practic la 60-70 la sută. Dacă se menține situația stabilă, rata puțin, dar va scădea. Noi vom avea una dintre cele mai joase rată de inflație, asta este un plus care poate să micșoreze rata creditelor", a spus expertul imobiliar, Nicolae Ostaficiuc.

Prognozele îi bucură pe moldoveni.

Datele publicate de Banca Naţională arată că cele mai accesibile sunt împrumuturile acordate pe termen de până la o lună.

Dobânda acestora pentru persoane juridice este de 12,24 procente, iar pentru cele fizice de 13,46 la sută.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu