BNM anunţă că scumpirile vor încetini în 2018, iar rata inflaţiei va scădea până la 4%

Embed:

Moldovenii pot să stea liniştiţi. Banca Naţională anunţă că, în 2018, scumpirile vor încetini, iar rata inflaţiei va scădea de la 6,5, la 4 la sută.

Potrivit guvernatorului BNM, tendinţa se explică atât prin politicile interne, cât şi prin stabilizarea preţurilor pe piaţa externă.

"Aproape o stabilitate a preţurilor internaţionale la produsele alimentare, deoarece variaţiile de 9 la sută sunt relativ mici pentru aşa produse sensibile ca grâul, soia sau porumbul", a declarat guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea. 

Guvernatorul a anunţat şi că, datorită politicii promovate de Banca Naţională, s-au redus şi ratele pentru credite. Asta a dus la majorarea numărului de împrumuturi noi acordate.

În trimestrul trei al acestui an, ponderea lor a crescut cu aproape 24 la sută.

"Ratele la creditele noi acordate au coborât puternic în ultimile 12 luni şi suntem sub 10 la sută deja la creditele noi", a declarat guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea. 

Potrivit datelor Băncii Centrale, soldul depozitelor persoanelor fizice şi juridice s-a majorat cu 3,5 la sută şi a ajuns până la aproape 60 de miliarde de lei.

Totodată, cele mai multe depuneri sunt în lei, ceea ce arată că lumea are încredere în moneda naţională.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu