BNM a primit raportul final de investigație a companiilor Kroll și Steptoe - Johnson. Ce conține documentul

Embed:

 

Banca Națională a primit raportul final privind frauda de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, pe care l-au realizat companiile Kroll și Steptoe&Johnson. Potrivit BNM, documentul, care conţine datele privind urmărirea fondurilor sustrase, va fi transmis săptămâna viitoare anchetatorilor. Subiectul a fost discutat la ședința Consiliului Suprem de Securitate.

"Am fost informați că în jur de un miliard de lei au fost recuperate. Informația referitor la sechestre, active pe bilanț, pe extrabilanț în jur de circa trei miliarde. Există șanse reale că în jur la patru miliarde jumate ar putea fi recuperate pe parcursul acestui an în caz dacă vor merge procedurile de licitații a activelor sechestrate", a spus președintele Igor Dodon.

Potrivit informaţiilor prezentate la sfârșitul anului trecut, cel puțin 600 de milioane de dolari au fost sustrase din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială în perioada 2012-2014. Banii erau împrumutați unor companii controlate de primarul oraşului Orhei, Ilan Șor, care apoi îi transferau în două bănci din Letonia. O parte din mijloacele financiare se întorceau în instituţiile bancare din Moldova pentru a fi restituite unele împrumuturi și pentru a continua schema. Restul banilor dispăreau prin intermediul unor offshore-uri din Belize şi Panama.

PUBLIKA.MD amintește că Banca Națională a Moldovei (BNM) a publicat o sinteză detaliată a investigației fraudei bancare, pe care a primit-o împreună cu cel de-al doilea raport de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson.

Sinteza conține 57 de pagini și dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns. Documentul are opt capitole care descriu, printre altele,  metodologia investigației internaționale, analiza expunerilor băncilor fraudate in perioada 2012-2014, legătura grupului Shor cu acționariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor și destinația fondurilor frauduloase. 

Reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson au confirmat disponibilitatea de a colabora cu organele de anchetă, pentru a susține efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internațional, dar și pentru a întări baza probatorie în procedurile inițiate pe plan intern.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu