BMW respinge acuzaţiile de manipulare a emisiilor

Producătorul german de automobile de lux BMW a dezmințit duminică informațiile din presă conform cărora sistemele de tratare a emisiilor la vehiculele sale nu funcționează eficient și ar fi conspirat cu rivalele sale pentru stabilirea prețurilor și designului acestor sisteme, transmit AFP și Reuters.

Vineri, revista Der Spiegel anunța că este posibil ca producătorii auto germani Volkswagen, BMW, Audi și Porsche să fi conspirat pentru stabilirea prețurilor sistemelor de tratare a emisiilor diesel și alte componente ale vehiculelor folosind comitetele din industria auto, scrie Agerpres.ro.

Aproximativ 200 de angajați din 60 de comitete din industria auto au discutat probleme legate de modernizarea vehiculelor, motoarele pe benzină și motorină, dispozitive de frânare și de transmisie, ambreiaje, precum și sisteme de evacuare a gazelor de eșapament, a informat Der Spiegel, citând o scrisoare a autorității de concurență.

"Mașinile grupului BMW Group nu sunt manipulate și respectă cerințele legale în vigoare", se arată într-un comunicat al producătorului de automobile de lux.

Autoritățile UE de reglementare antitrust investighează acuzațiile privind un cartel înființat de producătorii auto germani, a anunțat sâmbătă Comisia Europeană (CE). Companiile care încalcă reglementările UE pot primi o amendă de până la 10% din cifra lor globală de afaceri.

Comisia Europeană și autoritățile germane au fost avertizate de existența unui posibil cartel, a precizat autoritatea de concurență.

"Comisia Europeană și autoritatea germană de reglementare a concurenței (Bundeskartellamt) au primit informații pe acest subiect, care este în prezent analizat de CE. În acest stadiu este prematur să facem speculații suplimentare", se arată într-un comunicat al forului comunitar.

Der Spiegel susține că producătorii auto ar fi discutat ce alegeri au în privința furnizorilor și a prețului componentelor. Din 2006, companiile auto analizează costul tehnologiei AdBlue, un produs aditiv pe bază de uree, care reduce substanțial emisiile poluante ale motoarelor diesel.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu