Blogger despre Kroll 2, publicat de Usatîi: Dacă asta este investigație de milioane, eu sunt popă. BNM să-și ceară banii înapoi

Embed:

Documentul publicat de Renato Usatîi, care susține că ar fi raportul Kroll 2, reprezintă o analiză a mișcării banilor furați din sistemul bancar, dar nu ne demonstrează cine i-a folosit fraudulos. Totodată, în document este stipulat clar că suma prejudiciului se ridică la 600 de milioane de dolari. Despre aceasta  a scris bloggerul Veaceslav Balacci, care susține că a citit și a analizat minuțios actele. Acesta mai spune că s-a arătat interesat de acest raport Kroll 2, după ce a văzut că în document ar fi menționat numele unui profesor universitar, Sergiu Pavluscenco-Pavlicenco, dar lipsește Veaceslav Platon, despre care jurnaliștii de investigație au scris că ar fi principalul beneficiar al fraudei bancare. 

"Chiar autorii ne îndeamnă să nu dăm prea multă importanță documentului și că acesta nu este o recomandare, nefiind clar în acest caz ce e ăsta și de ce el ne-a costat atât de mulți bani?! Documentul este mai curând o analiză a mișcării banilor, nu și a aspectului cine i-a folosit fraudulos și în ce fraudă. Fapt curios, nu se arată cum și pentru ce au ajuns banii la persoane fizice și nu se indică data tranzacțiilor! Autorii clarifică și clauza de confidențialitate, atât de mult disputată în spațiul public. Clauză care apropo a fost încălcată deliberat de cei care au contribuit la publicarea raportului și care astfel și-au asumat răspunderea pentru prejudicierea, sau poate chiar compromiterea anchetelor oficiale, sau eventuale procese de judecată, care deja se pare că sunt inevitabile. Cui poate conveni asta, dacă nu chiar PRINCIPALILOR BENEFICIARI?" scrie Balacci. 

Bloggerul mai spune că în Kroll este menționat că de fapt au fost furate nu 3 miliarde și nici măcar 1, ci doar 600 de milioane de dolari. "Autorii menționează că au fost acordate credite frauduluoase de 2,6 miliarde de dolari, din care Shor a restituit 2 miliarde. Nu prea am înțeles din raport de ce a făcut-o, dar mă rog, dacă n-au scris, înseamnă că n-o fi important..."

"Autorii, care au reușit perfomanța incredibilă să lege furtul de soțul Vitaliei Pavlicenco, profesor care de peste 40 de ani predă literatura universală la USM, nici în ruptul capului n-au vrut să-i dea numele unuia din principalii beneficiari, chiar dacă i-au indicat băncile care i-au aparținut! Cum zic juriștii, eu am dubii rezonabile de ce au făcut-o, dar și o versiune interesantă despre cum și de ce a ajuns acolo Vitalia Pavlicenco, promotoare a unionismului în Basarabia. La acest subiect probabil vom reveni. Priwet, Lubyanka!", mai spune Balacci. 

Bloggerul a mai menționat că "Rusia a fost în cel mai direct mod implicată, aspect “nu știu de ce” neglijat de presa de la Chișinău! Peste 80 de milioane de dolari au ajuns EFECTIV în Rusia. A nu se încurca cu banii spălați din Rusia în Laundromat! Deci, 80 de milioane de dolari au fost furați din BEM, de la moldoveni și scoși în Rusia, țară care mai nou ne este partener de dezvoltare!"

Totodată, Balacci spune că din document aflăm că Trezoreria de stat a Moldovei a fost și ea prinntre beneficiarii furtului. "Asta cum? Guvernul a furat bani din propria bancă?",  se întreabă autorul postării. 

Veaceslav Balacci lasă să se înțeleagă că acest raport Kroll 2, publicat de Usatîi, este făcut neprofesionist, iar statul ar trebui să-i ceară companiei Kroll să restituie banii pentru o astfel de investigație. 

 

Lasă un comentariu