Blocurile vechi, PERICULOASE. În cazul unui eventual cutremur, pierderile ar fi enorme. Ce spun experţii

Embed:

Blocurile vechi prezintă pericol, iar în cazul unui eventual cutremur, pierderile s-ar ridica la un miliard de dolari. Mai grav este faptul că oamenii riscă să-şi piardă viaţa sau să rămână pe drumuri. Asta au declarat invitaţii Emisiunii "Tema Zilei" de la Canal 2, care au discutat despre nenorocirea de la Otaci, Ocniţa.

Pentru a evita asemenea incidente este nevoie ca toate clădirile să fie verificate, lucru care nu s-a făcut niciodată după independenţa ţării.

Arhitectul Igor Sîrbu susţine că în cazul unui cutremur, o tragedie ar fi fost inevitabilă la Otaci.

"De asta noi trebuie să mulţumim că ceea ce s-a produs, s-a produs în mod natural, nu am înregistrat jertfe umane şi asta ne demonstrează încă o dată că trebuie să atragem atenţia foarte strictă faţă de fondul locativ", a menţionat Igor Sîrbu.

În anul 2005, a fost făcută o simulare seismică în Capitală, iar rezultatele au arătat că pierderile umane şi materiale, în caz de un cutremur puternic, ar putea fi extrem de mari.

"Acele tipuri de construcţii pe care le numim în popor stalin, hruiuşciovci, ele sunt clădiri care demult trebuiau să fie demolate. Practic categoric este interzis de făcut orice tip de replanificare, niciun perete nu se poate de demolat. Toţi locatarii care fac reparaţii undeva au stricat, undeva au lărgit", a precizat Igor Nicoară, directorul Institutului de Geologie şi Seismologie AŞM.

Specialistul spune că şi oamenii sunt de vină atunci când fac modificări în apartamente contrar legii. De aceea, ar fi bine ca autorităţile să verifice blocurile pentru a preveni eventale nenorociri.

"S-ar depista că situaţia este foarte straşnică, mai ales la acele construcţii vechi.Dacă să fie un seism mare de şapte grade, de exemplu cum a fost în anul 86 situaţia ar fi foarte drastrică, o tragedie foarte mare", a subliniat Igor Nicoară.

Doar în Capitală, pentru a verifica toate blocurile, autorităţile ar avea nevoie de aproximativ jumătate de milion de euro.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu