Blocul ACUM dă uitării susţinerea PDM. Experţii îi îndeamnă să accepte dialogul pentru formarea unei coaliţii de guvernare

Embed:

"ACUM" se face că uită. Din cei 26 de deputaţi aleşi pe listele PAS-PPDA, cel puţin nouă persoane au făcut în trecut alianţă cu PDM sau au fost numiţi în funcţii cu votul democraţilor.

Mai exact, unii dintre reprezentanţii blocului au făcut anterior parte din echipa guvernamentală, formată inclusiv cu participarea PDM. Printre cei care s-au bucurat de sprijinul politic al Partidului Democrat se numără Maia Sandu, Igor Grosu, Liliana Nicolăescu-Onofrei, care au ocupat funcţii în cadrul Ministerului Educaţiei. Un alt exemplu este Octavian Ţîcu. În 2013, a fost ministru al Tineretului şi Sportului în două guverne. Nu mai puţin importantă a fost promovarea de PDM a unor actuali deputaţi de pe listele "ACUM" în calitate de diplomaţi: Iurie Reniţă, fost ambasador în România în perioada 2010 - 2015, şi Igor Munteanu care a fost numit, în 2013, ambasador în SUA cu votul Guvernului format împreună cu democraţii.

Şi Lilian Carp, fost membru PL, a fost într-o coaliţie cu PDM. Deşi nu a deţinut nicio funcţie de demnitate publică, Chiril Moțpan a fost, între 2010 şi 2013, şeful Direcţiei informare şi relaţii cu publicul al MAI într-un Guvern învestit inclusiv cu voturile Partidului Democrat. În cele din urmă, Oazu Nantoi a fost chiar deputat PDM în perioada 2009-2010.

În aceste condiţii, refuzul de a dialoga cu democraţii este doar un moft şi o dovadă de iresponsabilitate, susţin analiştii politici.

"Poziţia pe care a luat-o "ACUM" este păguboasă, în primul rând, pentru alegători."

"Orgoliile personale care, din păcate, au intrat în joc şi ar putea să pericliteze nu doar a interesele unui grup restrâns de politicieni din Republica Moldova, dar şi statului în ansamblu.", spune Anatol Ţăranu, analist politic.

Pe marginea subiectului s-a pronunţat recent şi liderul democraţilor. Într-un interviu pentru "Deschide.md", Vlad Plahotniuc a declarat că cei din blocul "ACUM" nu au avut anterior nicio problemă să facă alianță cu PDM, să fie numiţi în funcţii cu votul democraţilor sau să participe la negocieri pentru formarea alianțelor. Plahotniuc consideră că acesta sunt dovezi că nu există imposibilitatea unui dialog. "Aceasta este strict o chestiune de voință și de dorință de a lucra pentru țară, de a nu-ți urma doar propriile interese", a mai adăugat liderul democraţilor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu