Blocaj fără precedent la Primăria Capitalei! Angajaţii municipalităţii riscă să nu-şi mai primească salariile

Embed:

Blocaj fără precedent în Primăria Capitalei. Pentru că edilul, viceprimarii şi secretarul CMC sunt în arest, nu are cine să elibereze autorizaţii de construcţie sau comerţ şi să aprobe transferuri către direcţiile municipale. Profesorii şi angajaţii salarizaţi din bugetul local riscă să nu-şi primească lefurile pentru luna mai şi banii pentru concedii, dacă problema nu va fi rezolvată până în data de 1 iunie.

Pentru a depăşi criza, Primăria solicită eliberarea lui Dorin Chirtoacă din arest la domiciliu şi cercetarea lui în libertate. 

Ministerul Finanţelor a îndemnat Consiliul Municipal să desemneze de urgenţă o persoană cu drept de gestionare a bugetului.

"Plăţile de pe contul Primăriei nu pot fi efectuate, la moment. Nu cred că există soluţia ca să fie făcută de la distanţă această repartizare. I-am atenţionat pe cei de la consiliu că există o problemă şi că ar fi bine s-o rezolve cât mai curând. Tergiversarea ar putea avea impact negativ", a declarat ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu. 

În contul Primăriei sunt blocate 42 de milioane de lei, destinate pentru salariile profesorilor şi pentru odihna copiilor în tabere. De asemenea, Primăria Capitalei trebuie să transfere urgent 12 milioane de lei pentru a asigura funcţionarea întreprinderilor municipale.

"Cea mai mare sumă solicitată e de Parcul Urban de Autobuze - 6.500.000 şi Direcţia Transport Public şi Căi de Comunicaţie, pentru lucrări îndeplinite de Exdrupo - 2.000.000", a spus şeful adjunct al Direcţiei Finanţe, Valentina Văzdăuţan.

Instituţia riscă să nu-şi poată achita nici facturile pentru utilităţi, iar unele şantiere din Chişinău şi-ar putea sista activitatea.

"Sunt inclusiv plăţi pe anumite proiecte care sunt în derulare şi care nemijlocit sunt de la finanţare bugetară. Consiliul municipal Chişinău urmează să se convoace, să pună în discuţie situaţia şi să vină cu o soluţie, reieşind din prevederile legii", a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei, Vadim Brânzaniuc. 

Conform legislaţiei, aleşii municipali pot desemna în termen de cinci zile o persoană care să asigure interimatul doar dacă instanţa va decide suspendarea primarului, viceprimarului şi a secretarului Consiliului Municipal.

"Suspendarea poate interveni doar la cererea procuraturii, de către instanţa de judecată. Atâta timp cât nu a fost suspendarea din funcţie, atât primarul Dorin Chirtoacă, cât şi viceprimarul Nistor Grozavu sunt mai departe în funcţie şi atunci nu poate fi vorba de o altă persoană care să asigure interimatul funcţiei", a spus consilierul municipal din fracţiunea PPEM, Ruslan Codreanu. 

Contactat de Publika TV, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a anunţat că cererea de suspendare din funcţie a lui Dorin Chirtoacă va fi emisă instanţei doar după finalizarea anchetei.

Dorin Chirtoacă şi Nistor Grozavu se afla în arest la domiciliu, fiind vizaţi în dosarul parcărilor cu plată.

Primarul este bănuit de trafic de influenţă şi riscă până la şapte ani de puşcărie.

Secretarul Consiliului Municipal, Valeriu Didencu, este acuzat de corupere pasivă, trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Funcţionarul a fost plasat în izolator pentru 30 de zile.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu