Bisericile vor fi supuse unor verificări privind măsurile anti-incendiu pentru noaptea de Paște

În noaptea Învierii, mii de oameni vor păşi pragul bisericilor, aşa că responsabilii au început să verifice lăcaşele sfinte pentru a vedea dacă acestea respectă normele de siguranţă antiincendiară. Reprezentanţii Agenţiei pentru supraveghere tehnică fac raiduri în toată ţara pentru a informa preoţii despre măsurile de prevenire a incendiilor. Specialiştii vin cu câteva sfaturi şi pentru enoriaşi.

"Asta este uşa, da.
- Da.
- La căile de evacuare se interzice de amplasat careva obiecte.
- Da aşa e acum doar.
- Sunteţi în proces de reparaţie.
-Da. Covoarele care sunt sunt plasate pe pardosea trebuie să fie întârite bine într-un caz de evacuare să nu prezinte un pericol."

Specialiştii au verificat, astăzi, câteva lăcaşe sfinte din sectorul Ciocana al Capitalei. În biserica "Naşterea Maicii Domnului ", în momentul verificărilor, nu era nici un stingător.

"Aveţi şi stingătoarele valabile?
- Da undeva sunt.
- Dar puteţi să ne arătaţi pentru că trebuie să fie la îndemână în caz de situaţie excepţională?
- Din câte am înţeles am dat o parte dintre ele la reâncărcat, sunteţi în perioada de reparaţie.
- Da ne pregătim. "

În biserica "Sfântul Prooroc Ilie" specialiştii nu au depistat nici o încălcare. Protoiereul Lucic Vadim susţine că în cei 19 ani de activitate nu a avut nici o situaţie de risc, întrucât respectă cu stricteţe normele de securitate.

"Jos avem teracotă, covoarele de jos care le vedeţi acum se strâng în nopţii învierii nu o să fie. Avem această uşă laterală de ieşire drept afară", a spus Vadim Lucic, protoiereu.

Mai mult, în această Biserică lumânările sunt aprinse doar într-un loc special amenajat, din curtea lăcaşului sfânt.

"Acel fum care se ridică de la lumânări iese tot afară".

Potrivit responsabililor din cadrul Agenţiei pentru supraveghere tehnică, verificările de informare vor continua şi în zilele următoare, în toate lăcaşele sfinte din ţară. Specialiştii vin cu câteva recomandări de precauţie şi pentru enoriaşi.

"Accesul spre clădire este necesar să fie permanent liber pentru intervenţia primptă a pompierilor. În perioada desfăşurării slujbei căile de evacuare însuşi uşile este necesar să fie permanent descuiate. În cazul în care a apărut o situaţie excepţională s-a produs un incendiu nu ezitaţi să apelaţi serviciul de urgenţă 112", a zis Mihail Alexuța, şef principal Agenţia Pentru Supraveghere Tehnică.

CITEȘTE ȘI: Patru ani de la incendiul la Biserica Sfântul Dumitru. Jurnal TV în continuare refuză să plătească despăgubiri

Controale în biserici au început a fi efectuate după ce acum patru ani, în noaptea de Înviere, în Biserica "Sfântul Dumitru" din Capitală s-a produs un incendiu care a izbucnit din cauza unui scurtcircuit. Pe atunci postul de televiziune Jurnal TV a instalat cabluri şi camere de supraveghere pentru a transmite live slujba.

Contactat de echipa noastră, preotul Pavel Borşevschi a declarat că până în prezent postul de televiziune Jurnal TV, nu și-a recunoscut vina şi refuză să plătească prejudiciul care se ridică la trei milioane de lei.

Reprezentanţii bisericii au acţionat trustul media în instanţa de judecată, dar deocamdată nu a fost luată o decizie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu