Biserica ortodoxă rusă suspendă relaţiile cu Patriarhia de la Constantinopol. Care este motivul

Embed:

Biserica ortodoxă rusă suspendă relaţiile cu Patriarhia de la Constantinopol. Asta după ce patriarhul Bartolomeu a declarat că analizează încă din aprilie posibilităţile care i-ar permite Ucrainei să-şi obţină autocefalia.

În legătură cu aceasta, Patriarhia Ecumenică a trimis doi mitropoliți la Kiev pentru a discuta procesul de obținere a independenței de Moscova, fapt ce a deranjat Patriarhia rusă.   

Purtătorul de cuvânt al Sfântului Sinod a anunţat într-un comunicat că Biserica Rusă nu va mai participa la adunările episcopale, la comisiile şi structurile prezidate de reprezentanţi ai Patriarhiei de la Constantinopol.

De asemenea, nu îl va mai comemora pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I în slujbele sale. Decizia este asemeni ruperii relaţiilor diplomatice între două state. 

Cererea privind desprinderea bisericii ucrainene de Moscova a fost iniţiată de preşedintele Petro Poroşenko şi aprobată de Rada Supremă în primăvara acestui an. Documentul include argumente ce ţin de securitatea naţională.

Patriarhul Bartolomeu are dreptul exclusiv de a emite un tomos sinodal prin care se conferă autocefalia, chiar dacă nu este propriu-zis liderul tuturor ortodocșilor.  Mitropolitul rus Kirill, un aliat al preşedintelui Vladimir Putin, se opune ferm dorinţei de independenţă a Patriarhiei Kievului. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu