Biserica Ortodoxă de stil vechi sărbătoreşte naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

Embed:

Biserica Ortodoxă de stil vechi sărbătoreşte, astăzi, Naşterea lui Ioan Botezătorul, cunoscută în popor şi cu denumirea de Drăgaica sau Sânzienele. În această zi, creştinii care ţin postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel au dezlegare la vin şi la peşte.

Legenda spune că Sfântul Ioan Botezătorul a supravieţuit masacrului pruncilor din Betleem. El a crescut în deşert, pregătindu-se de marea slujire, prin post şi rugăciune. A rămas acolo până la vârsta de treizeci de ani, când Dumnezeu l-a chemat să predice poporului evreu. Prorocul Ioan a venit pe malul Iordanului, pentru a-l boteza pe Iisus Hristos. A avut o moarte de mucenic - i-a fost tăiat capul, la ordinul regelui Irod Antipa. În calendarul popular, ziua de 7 iulie este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.

Legenda spune că sânzienele sunt nişte fete foarte frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii, iar atunci când se prind în horă "dau puteri" deosebite florilor şi ierburilor, care devin plante de leac. În popor se mai spune că în noaptea de Sânziene, zânele coboară pe pământ şi tămăduiesc bolnavii şi împart rod holdelor.

Pe timpuri, sărbătoarea Sânzienelor era considerată de fete un prilej pentru a afla ursitul şi timpul când se vor mărita. Băieţii împleteau cununi din flori, în formă de cruce, iar fetele - în forma de cerc, pe care le aruncau pe casă. Dacă se opreau pe acoperiş, era semn de nuntă, iar dacă nu, ursitul sau ursita mai trebuiau aşteptaţi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu