Biserica discordiei din sectorul Râşcani. Preoţii de la lăcaşul ridicat ilegal au provocat un nou scandal

Embed:

Declaraţii contradictorii în cazul bisericii construite ilegal pe terenul grădiniţei nr. 150, din sectorul Râşcani al Capitalei. În timp ce şeful interimar al Direcţiei educaţiei a Primăriei Capitalei susţine că procurorii au iniţiat un dosar penal, cei de la Procuratura Chişinău spun că nici măcar n-au fost sesizaţi în acest caz. Ieri, feţele bisericeşti de la lăcaşul ridicat ilegal au provocat un nou scandal.

"Uite, vă cresc coarne. Tu eşti prost, ticălosule ce eşti."

"- Iată, avem un preot, care mai nu se bate. - Nu puneţi mâna pe mine."

Potrivit autorilor înregistrării, slujitorii Domnului i-au insultat pe reprezentanţii asociaţiei "Părinţi Solidari", care au vrut să intre în biserica în care se oficia slujba.

Astăzi n-am găsit pe nimeni la biserică, iar poarta era închisă cu lacăt. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei ne-au declarat însă că din punctul lor de vedere, activitatea bisericii respective se desfăşoară legal. Potrivit directoarei grădiniţei, lucrările de construcţie a lăcaşului de cult au fost sistate anul trecut.

"- Nu se contruieşte nimic doar...
- De cât timp?
- Să zic deja de vreo jumătate de an. Deja din toamnă mi se pare că ...
- Dar slujbe se oficiază?
- În timpul săptămânii cât noi activăm, nu sunt, dar duminică, nu ştim."

Părinţii copiilor care frecventează această grădiniţă sunt revoltaţi de întreaga situaţie şi nu înţeleg de ce autorităţile nu iau măsuri legale.

"Construcţia continuă, adică biserica se ridică, se contruieşte."

"Terenul este public, terenul municipal şi biserica n-are ce căuta aici. Nu-i locul potrivit, nu este pentru copii."

"Locul bisericii nu este într-o grădiniţă, aşa socot eu. Trebuie acolo, undeva, unde să nu deranjeze pe nimeni. Sunt slujbe, sunt prea mulţi maturi în preajma grădiniţei."

La şedinţa operativă a Primăriei Capitalei, funcţionarii spun că se ocupă de rezolvarea situaţiei.

ANDREI PĂVĂLOI, şef interimar al Direcţiei educaţie tineret şi sport a Primăriei Capitalei: "La moment avem răspunsurile de la Agenţia Supraveghere Tehnică, avem nota de serviciu a Direcţiei Juridice şi respectiv săptămâna aceasta, chiar astăzi după masă avem o şedinţă comună cu Pretura, cu responsabilii din instituţie şi urmează să avem o întâlnire şi cu reprezentanţii Mitropoliei, ca să sistăm activitatea aşa - zisei biserici de pe teritoriul grădiniţei 150."

Păvăloi susţine chiar că s-au implicat şi procurorii.

ANDREI PĂVĂLOI, şef interimar al Direcţiei educaţie tineret şi sport a Primăriei Capitalei: "Procuratura Generală a iniţiat o cauză penală cu referire la obţinerea actelor permisive şi acţiunilor care au fost întreprinse."

Am încercat să aflăm mai multe informaţii şi am sunat-o pe Maria Vieru, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, care ne-a redirecţionat către Procuratura Chişinău. Răspunsul primit ne-a uimit: şeful interimar al Procuraturii Capitalei, Adrian Popenco, a declarat că nu există niciun dosar penal, deoarece n-au fost sesizaţi în acest caz.

La rândul său, tânărul viceprimar al Capitalei, Victor Chironda, care a promis de mai multe ori că va rezolva problema, în loc să ofere soluţii, a decis că este mai eficient să ia peste picior jurnaliştii. Probabil din lipsă de experienţă, adjunctul lui Ceban de la Primărie, a oferit un răspuns arogant la întrebarea despre slujbele oficiate în biserica ridicată ilegal.

VICTOR CHIRONDA, viceprimarul Capitalei: "Eu nu ştiu ce a avut loc acolo. Aţi fost? V-aţi împărtăşit? Eu nu ştiu ce a avut loc, acolo se adună nişte oameni şi fac nişte activităţi."

Fosta directoare a instituţiei preşcolare, Valentina Gîscă, a fost demisă, în urma acestui scandal. Biserica ridicată ilegal în curtea grădiniţei trebuia demolată demult. O dispoziţie în acest sens a fost semnată încă din 2018 de fostul primar interimar, Ruslan Codreanu. Totuşi, până acum, nimeni nu a pus în aplicare dispoziţia.

 

 

loading...

Lasă un comentariu