Biserica din Rădeni, renovată ilegal. "Sunt intervenţii degradante"

Embed:

Din rău în mai rău. Primăria satului Rădeni, din raionul Străşeni, a vrut să salveze de la distrugere o biserică din localitate, veche de peste 100 de ani. Numai că lucrările de renovare se desfăşoară cu grave încălcări ce denaturează aspectul monumentului de arhitectură.

Directorul Agenţiei de Inspectare a monumentelor spune că a cerut de două ori stoparea lucrărilor de restaurare, deoarece proiectul nu a fost coordonat cu Ministerul Culturii.

"Ceea ce am constatat acolo sunt intervenţii degradante. Nu vom mai vedea în scurt timp nici o autenticitate arhitecturală din monumentul care a existat", a declarat directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă.

Primarul localităţii, Mihai Cristea,  spune că nu a ştiut despre necesitatea de a obţine avizul Ministerului Culturii. "Am continuat lucrările la consolidarea temeliei pentru a păstra clădirea şi acoperişul", a subliniat edilul.

Oamenii din sat spun că biserica trebuie restaurată corect: "Trebuie restaurată corect şi legal".

Cazul este investigat de Procuratura raionului Străşeni. Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din satul Rădeni, raionul Străşeni a fost construită în anul 1894. Conform Legii Ocrotirii Monumentelor, persoana fizică sau juridică care provoacă daune unui monument, este obligată să îl aducă în starea iniţială sau să acopere cheltuielile pentru prejudiciu.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu