Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din oraşul Căuşeni va fi restaurată dintr-un grant de 150 de mii de dolari, oferit de Ambasada SUA

Embed:

După ce a stat în paragină secole la rând, un monument de arhitectură îşi va recăpăta splendoarea de altădată.

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din oraşul Căuşeni va fi restaurată dintr-un grant în valoare de 150 de mii de dolari, oferit de Ambasada Statelor Unite ale Americii.

Ieri, Ministerul Culturii a semnat un contract cu cele două firme care urmează să efectueze lucrările de reparaţie. 

Sistema de drenare a apei va fi renovată, mai ales punctul de comandă, acolo unde sunt motoarele, toată ingineria. - Vă rog să ne spuneţi cum va arăta podeaua? - Va fi rece, din piatră naturală, vom începe din zona altarului ca să putem crea fon de lucru pentru echipa de pictură.

Lucrările de reparaţie vor începe după Paşti. Specialiştii au fost aleşi în baza unui concurs. Aceştia sunt din România şi au o experienţă vastă în restaurarea obiectelor de patrimoniu din secolele 14-18.

În proiect va fi antrenat şi Mihail Solomone, cel care a lucrat şi la reparaţia Palatului Culturii din Iaşi.

"Pictura care nu există nu putem să o inventăm noi. Atunci noi vom încerca să salvăm ceea ce există. În primul rând vom încerca să eliminăm umeditatea. Să consolidăm stratul de frescă, stratul suport şi la urmă să facem o integrare cromatică, adică să-i dăm o strălucire"

Nu doar biserica va prinde viaţă.

"Gardul va fi restaurat şi completat mai ales zonele degradate, poarta, parcarea din faţă. Cât timp aţi lucrat la proiect?- Aproape jumătate de an", a spus restauratorul, Mihai Solomone.

Pe parcursul ultimilor şapte ani, proiectul de restaurare a bisericii a fost unul prioritar pentru Ministerul Culturii.

"Pentru anul acesta noi am obţinut 150 de mii de dolari şi urmează mai departe, ca în următorii ani să obţinem ceilalţi bani. Bugetul total al restaurării va fi de circa 1 mln 600 de euro", a comunicat autorul proiectului de restaurare, Boris Gangal.

Locuitorii din Căuşeni speră că lăcaşul va deveni o atracţie turistică.

"Eu o să ajung sau nu, dar măcar nepoţelele mele s-ar duce. Dacă o să fim sănătoşi poate ajungem şi noi. La 60 de ani măcar ceva să vedem ce avem în Căuşeni", au spus locuitorii din Căuşeni.

"Chiar am fotografiat-o şi le-am arătat nepoţeilor care sunt în Italia. Foarte bine, o să vină mai mulţi turişti la noi, să vină şi nişte bani în caznaua Căuşeniului, că suntem săraci", au afirmat locuitorii din Căuşeni.

Toamna trecută, în urma unor săpături arheologice pe teritoriul bisericii, au fost găsite mai multe vestigii. Este vorba despre şapte morminte, un apeduct din secolul 16, dar și temelia unei clopotnițe. După restaurare, acestea vor fi conservate şi expuse în lăcaş pentru vizitatori.

Lasă un comentariu