Biserica "Adormirea Maicii Domnului” din Climăuți, cuprinsă de flăcări. Parohul, transportat la spital

Embed:

Biserica din satul Climăuţi, raionul Donduşeni, a fost mistuită de flăcări, noaptea trecută. Primii care au intervenit la stingerea focului au fost oamenii care locuiesc în preajmă şi parohul.

Potrivit pompierilor,  lăcașul a ars în proporție de 40 la sută, iar autorităţile locale spun că acesta nu mai poate fi reparat. Biserica din lemn are mai bine de 100 de ani, iar locuitorii sunt întristaţi pentru că nu vor mai avea unde să se roage.

În momentul izbucnirii incendiului, în biserică se afla doar parohul. El a încercat să stingă singur focul, însă acesta s-a extins cu repeziciune. Patru autospeciale și 20 de pompieri au luptat cu flăcările mai bine de cinci ore. Preotul a suferit arsuri pe ambele mâini și a fost transportat la spitalul raional. Acum, el este internat în secţia chirurgie a spitalului.

"Am vopsit puţin şi am vrut să se usuce până duminică şi am pus nişte încălzitoare. A făcut un scurt circuit şi limina s-a stins. Am încercat singur să sting flacăra cu hainele, dar probabil de la focul care era pe haine s-au aprins şi mâinile", a declarat Parohul bisericii, Sergiu Mareţoi.

În pofida focului puternic, oamenii au reuşit, totuşi, să salveze câteva bunuri:

"Evanghelia au salvat-o, icoanele, unele dintre ele, restul sunt toate arse. Cărţile toate de la strană au ars toate".

"Strășnicie mare. S-au topit și clopotele. Doar ceea ce am reușit noi să scoatem din altar, doar acolo nu a ars nimic, veșmintele, sfintele daruri".

“Nu ştiu, ce s-a făcut aici. Numai , mă gândesc poate de la lumină, ceva. Aşa tragedie mare“.

Specialiştii urmează să stabilească din ce cauză a izbucnit focul.

"Urmează să interogăm persoanele care lucrează la biserică, pe cei din administraia public. Vom face o expertiză pentru a stabili. Şi pereţii şi acoperişul erau din lemn, lemn tratat cu vopsea şi acest lucru a favorizat arderea", a spus Şeful serviciul protecţie civilă DSE Donduşeni, Valeriu Curarari.

Valoarea bunurilor care au fost mistuite de flăcări se ridică la peste 500 de mii de lei.

"În ultimii ani s-a investit foarte mult, chiar foarte mult. Cred că peste un milion. - Poate fi renovată clădirea? – Nu cred. Nu cred, dar cred că nu o să mai vrea nimeni din bârne să o mai facă", a specificat primarul satului Climăuți, Dondușeni, Mariana Chiriac.

Oamenii din sat spun că este cea mai mare pierdere pentru localitate, deoarece nu vor mai avea unde să îşi aline durerea:

"Tare îmi pare rău, că întotdeauna veneam aici. Eu sunt singură, bărbatul a murit şi aici vebneam în toată duminica la toată slujba, la tot. Tare îmi pare rău".

"Lume venea şi se ruga, dar acum, gata nu are unde veni. Trebuie să punem mână de la mână, să începem din nou să facem lăcaş sfânt“.

Biserica arsă este un monument istoric şi datează din anul 1893. Clădirea a fost renovată în anii 80.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu