Biroul Naţional de Statistică: În Moldova sunt peste 183 de mii de persoane cu dizabilităţi, dintre care 14,7 mii sunt copii

Embed:

Astăzi este Ziua Mondială a persoanelor cu dizabilităţi. Cu această ocazie, în ţară vor avea loc mai multe activităţi de susţinere a oamenilor cu nevoi speciale. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, pentru anul 2012, în Moldova au fost înregistrate peste 183 de mii de persoane cu dizabilităţi, dintre care peste 14 mii de copii.

În ultimii 5 ani, numărul persoanelor cu nevoi speciale a crescut cu aproape 6,1 la sută, iar în cazul copiilor, creşterea a fost de peste 7 la sută până în anul 2010 şi s-a redus nesemnificativ în următorii doi ani.

Statisticile oficiale mai arată că mai mult de 70 la sută dintre cele 183 de mii de persoane cu dizabilităţi au devenit invalizi în urma unei boli. 15 la sută sunt invalizi din copilărie.

Cel mai des, persoanele cu nevoi speciale se confruntă cu discriminare, sărăcie, şomaj şi acces redus la servicii publice. De asemenea, aceşti oameni întâmpină probleme la angajare şi chiar le este încălcat dreptul la vot. Statul le plăteşte o pensie care variază între 500 şi 1000 de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu