Bine de ştiut! Top 5 cei mai buni înlocuitori pentru zahăr

„Excesul de zahăr poate dăuna grav sănătăţii“, este mesajul promovat de ani buni de media din România. Pe lângă faptul că îngraşă, zahărul este o ameninţare continuă la sănătatea noastră. Cantitatea maximă recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de cinci linguriţe de zahăr pe zi. Mult, puţin, depinde de la o persoană la alta.  Zahărul poate cauza probleme ale metabolismului şi este în ultimii ani inamicul numărul 1 al sănătăţii noastre.

De ce trebuie evitat zahărul?

Printre problemele cauzate de excesul de zahăr se numără creşterea nivelului de colesterol, creşterea riscului de infarct sau faptul că strică dinţii. "Nu cantitatea de zahăr este relevantă pentru apariţia cariilor dentare, ci timpul în care zahărul rămâne în contact cu dinţii. Zahărul din bomboane sau băuturile carbogazoase se dizolvă lent, iar dinţii sunt expuşi acestui atac acid pentru mai multă vreme, lucru care contribuie la demineralizarea smalţului", explică medicul stomatolog Dr. Ionuţ Leahu. Excesul de zahăr este asociat de către specialişti şi cu diferite forme de cancer. Dacă e consumat în exces, zahărul poate duce la o hipersecreţie de insulină în sânge şi creşte tensiunea arterială.

Cei mai sănătoşi înlocuitori ai zahărului

Siropul de arţar

Printre înlocuitorii zahărului, nutriţioniştii recomandă siropul de arţar. Pe lângă faptul că este un înlocuitor, acesta are efecte benefice asupra organismului şi nu creşte glicemia. 

Siropul de agave

Siropul de agave se obţine din seva plantei Agave. Ca şi ştevia, o linguriţă din acest sirop este mult mai dulce decât zahărul şi nu are efecte asupra creşterii  glicemiei. Totodată, siropul de agave este extrem de bogat în vitamine şi minerale.

Mierea

Spre deosebire de zahăr, mierea se metabolizează mai uşor şi conţine enzime care ajută organismul să sintetizeze mineralele. Mierea ajută la metabolizarea grăsimilor şi a proteinelor şi este foarte bogată în antioxidanţi.

Melasa

Melasa este produsă din trestie de zahăr şi este de fapt siropul care rămâne în urma extragerii zahărului din suc. Aceasta este o bună sursă de fier.

Eritrolul

Eritrolul este şi el o alternativă pentru a înlocui zahărul. Organismul are capacitatea de a elimina eritrolul în totalitate, spre deosebire de zahăr care rămâne în sânge, scrie adevarul.ro

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu