BINE DE ŞTIUT! Semnele care prevestesc depresia

Fiecare om are zile mai puțin bune, acest lucru fiind unul firesc, însă dacă simți că tristețea te copleșește și nu poți scăpa de ea, indiferend de ceea ce faci, acest lucru poate semnala prezența depresiei, scrie clicksanatatea.ro.

Tristețea care nu dispare

Tristețea care persistă pentru o perioadă îndelungată de timp este un prim simptom care pot indica prezența unei depresii. De-a lungul timpului, fiecare om are parte de momente cu o încărcătură mai puțin pozitivă în viața sa, cu mențiunea că acestea sunt temporare și dispar. În schimb, dacă persistă mai mult de două săptămâni, cel mai indicat este să discuți cu un medic psiholog bun care te poate consilia.

Mănânci mai mult sau mai puțin ca de obicei

Dacă mintea ta este preocupată cu gânduri negative este foarte posibil să uiți să mănânci sau chiar să îți pierzi apetitul. Pe de altă parte, pentru unele persoane poate avea efectul opus, pofta de mâncare fiind greu de controlat. Tristețea, pesimismul în ceea ce privește viitorul și stima de sine scăzută pot determina apariția dezechilibrelor alimentare.

Ai un program de odihnă dezordonat

Multe persoane care se confruntă cu depresia dorm mai mult, existând o explicație logică pentru acest fapt. Lipsa de energie te face să te simți obosită tot timpul și, în plus, este o formă de a scăpa de tristețe pentru câteva ore, somnul devenind astfel un refugiu. La polul opus, există și persoane care suferă de depresie și au insomnii, din cauza gândurilor obsesive. Partea proastă este că lipsa somnului sau somnul în exces agravează situația.

Te enervezi ușor

Acesta este un semn de care puțini oameni țin cont, însă atunci când te confrunți cu depresia, poți deveni foarte ușor irascibil. Lucrurile mici, care în mod normal nu te-ar deranja, te scot din minți. Acest lucru poate avea legătură cu faptul că depresia îți poate da peste cap echilibrul hormonal.

Nu te poți concentra

Nu te gândi la termenele limită, nu despre asta e vorba. Ai uitat să îți iei copiii de la școală sau să ajungi la o întâlnire? Simți că îți este foarte greu să iei decizii? Gândurile negative au impact asupra job-ului, a memoriei și te pot seca de energie, încât creierul este în permanență obosit.

Ai atacuri de panică des

Sentimentele compleșitoare de frică duc cu gândul de obicei la anxietate și, totodată, pot fi un indicator al depresiei. Anxietatea este un sentiment mult mai puternic decât sentimentul pe care îl ai când îți e teamă de ceva nou. Este, mai degrabă,  un sentiment constant de panică obsesivă - inima îți bate mai repede, transpirația este abundentă și te confrunți cu probleme de somn.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu