Bine de ştiut! La ce ţi-ar putea servi cojile de legume şi fructe

Dacă obișnuiți să curățați de coajă fructele și legumele înainte de a le mînca, trebuie să știți că faceți o mare greșeală.

De fapt, aruncăți la gunoi cea mai sănătoasă parte a acestor alimente naturale, lipsindu-va organismul de nutrienți esențiali. Numeroase fructe au coajă mult mai hrănitoare decât fructul în sine, cu mai mulți antioxidanți și fibre vegetale.

În cojile fructelor și legumelor se ascund adevărate depozite de vitamine și minerale.

Este foarte important însă că, înainte de a le consumă, să fie bine spălate.

Înainte de a aruncă la coș cojile, aflați beneficiile extraordinare pe care le are organismul de pe urmă acestor medicamente și poate va veți hotărî să le păstrați.

Foi de ceapă pentru digestie. Cojile de ceapă sunt printre cele mai apreciate în medicină tradițională. Pare greu de crezut, dar din ele se pot prepară leacuri și feluri de mîncare.

Ceapă întreagă este un izvor de sănătate, dar straturile exterioare sunt mult mai bogate în antioxidanți decît miezul.

Fenolii, compușii care abundă în cojile de ceapă, reprezintă un puternic aliat în lupta anticancer. Decoctul din foi de ceapă se prepară dintr-o mînă de coji la un litru de apă.

Se lasă la fiert cam 15 minute. Se consumă cîte un pahar în fiecare dimineață, în caz de reumatism sau guță.

Foile de ceapă aplicate pe gît tratează amigdalele, iar ceaiul din aceste coji este cel mai bun sirop de tușe. Contra diareei, se face un decoct din foi de ceapă uscată, din care se bea câte o jumătate de litru pe zi. Migrenele trec cu cataplasme cu foi de ceapă proaspete aplicate pe frunte.

Cojile de cartofi n-ar trebui să putrezească în coșul de gunoi. Aceste resturi sunt mai prețioase pentru sănătate decît tuberculul întreg.

Au un conținut mare de potasiu, flavonoide cu acțiune antioxidantă și antitumorală, vitamine din complexul B, fibre alimentare, compuși fenolici cu efect de reglaj asupra activității cardiace.

Coajă bine spălată și fiartă în apă se poate bea că leac pentru hipertensiune și reumatism, are efect remineralizant.

Cojile fierte se pot aplică pe articulațiile dureroase și rănile care se cicatrizează greu.

Furnicile pot fi alungate tot cu coji de castravete, toxice pentru tipurile de ciuperci cu care se hrănesc furnicile.

Fasolea este importantă în terapie prin cojile ei, adică tecile în care se dezvoltă boabele. Conțîn aminoacizi, substanțe minerale, vitamina C, tirozidina și triptofan. Ceaiul din teci de fasole se recomandă în afecțiuni cronice ale rinichilor și cailor urinare, dar mai ales persoanelor care suferă de diabet.

Acest ceai este un diuretic excelent, reduce cantitatea de zahăr din sînge, curată organismul de toxine, igienizeaza rinichii și normalizează urinarea. Se prepară dintr-o lingură de teci uscate și mărunțite la un sfert de litru de apă. Se fierbe 15 minute și se beau două cești pe zi, neîndulcit.

Extern, ceaiul din teci e bun în tratamentul eczemelor, eruptiilor cutanate, acneei. Pieliță roșiilor, bun cardioprotector.

Coajă de dovleac este bogată în zinc, util pielii și unghiilor, și în beta caroten, care protejează de boli de inima și cancer. Putem beneficia de coajă doar curățînd partea tare mai subțire.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu