Bine de ştiut! Cum influenţează iluminatului artificial din locuinţă

Au existat numeroase afirmații ale specialiștilor în fotobiologie care fac legătura dintre LED-uri și deteriorarea mai rapidă a retinei, scrie unica.ro.

Cu cât becurile sunt mai mari și mai puternice, cu atât riscul pentru vedere este mai mare.

Cu toate acestea, studiile mai recente arată că LED-urile sunt mai puțin nocive decât becurile fluorescente, care conțin mercur, sau cele incandescente, care sunt la fel de periculoase pentru sănătate și mult mai puțin eficiente energetic.

Corpurile de iluminat care acoperă becurile parțial sau total reușesc să fie la fel de eficiente și să ilumineze bine încăperile din locuință și, în același timp, ele acționează ca un filtru care îți asigură un plus de protecție.

Aruncă o privire peste aceste corpuri de iluminat interior, în special lustrele și acele pendule elegante, al căror design îmbină aspectul practic cu estetica impecabilă.

De asemenea, când alegi veiozele de lângă pat, cele pe care le folosești când citești, fii atentă ca acestea să nu radieze lumina direct pe paginile cărții, ci să o distribuie uniform în zona respectivă. Astfel, presiunea pusă pe retină va fi mai mică, iar tu îți vei proteja vederea mai mult timp.

Așa cum privitul direct la soare poate cauza probleme serioase de vedere, așa și lumina artificială devine periculoasă, dacă o privești un timp îndelungat.

Comisia Internațională a Protecției împotriva Radiațiilor recomandă să nu te uiți direct spre un corp de iluminat pentru mai mult de 100 de secunde.

LED-urile au un avantaj la acest capitol: pentru că sunt lumini direcționate, ele sunt mai puțin nocive decât becurile fluorescente sau incandescente, care radiază lumină la 360 de grade.

Ochii noștri răspund cel mai bine la lumină naturală, așa că este important să alegi becuri cu lumină care să o imite cât mai fidel pe cea de care avem parte în timpul zilei.

Becurile cu lumină roșie sau albastră sunt cele mai primejdioase, pentru că ochii noștri depun un efort suplimentar pentru a o filtra și a distinge obiectele din jur sau literele. De aceea, oftalmologii interzic cu desăvârșire cititul la astfel de becuri.

De exemplu, un studiu arată că lumina albastră are un risc mai mare de a cauza leziuni la nivelul retinei, suprasolicită mușchiul ocular și ne strică vederea rapid.

Iar becurile cu lumină roșie conțin o substanță toxică alcătuită din aluminiu, galiu și un derivat din arsenic, care pot cauza în timp probleme la nivelul rinichilor, plamânilor și al organelor reproducătoare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu