Bine de ştiut! Cum influențează cititul dezvoltarea emoțională și cognitivă a copiilor

Într-o eră atât de puternic digitalizată în care tableta și telefonul sunt mânuite de un copil cu la fel de multă dexteritate precum furculița și cuțitul, mai este oare lectura un obicei ”cool”? Surpinzător (sau nu) răspunsul este: da. Atâta timp cât inteligența este o calitate “la modă”, cititul rămâne o preocupare esențială prin beneficiile directe pe care le are asupra dezvoltării emoționale și cognitive a copiilor.

Și, dacă te-ai întrebat cum poate influența cititul dezvoltarea copilului tău și de ce este atât de important să îl încurajezi să își petreacă zilnic măcar o oră în compania unei cărți de beletristică, iată câteva argumente care îți vor răspunde la întrebări:

  1. Cititul dezvoltă limbajul și imaginația. În interacțiunile de zi cu zi utilizăm un set limitat de cuvinte și, în general, construcții repetitive. Situația este cu atât mai evidentă în cazul folosirii intense a tabletei și telefonului - jocurile, aplicațiile, video-urile axându-se pe un limbaj simplificat și pachete vizuale care substituie orice efort de imaginație. Aici intervine rolul cărților (vezi secțiunea de cărți Editura Arthur - lecturi  dinamice pentru copii de toate vârstele). Lectura completează acest gol de achiziție de cuvinte noi pe care îl generează tehnologia și îl ajută pe copil să-și exprime gândurile, sentimentele, impresiile și opiniile cu acuratețe.
  2. Lectura zilnică îi dezvoltă capacitatea de concentrare. Lipsa de concentrare sau de interes pentru activitățile din clasă este adesea menționată de părinți și pedagogi. “Școala nu pare să-l intereseze deloc”, “Nu poate sta în bancă atent nici 5 minute.” Panica părinților pare cât se poate de justificată în astfel de situații. Și, totuși, soluția este la îndemâna oricui: cititul. Angrenarea într-o poveste adaptată nivelului său de limbaj și cu aventuri și întâmplări pe măsura așteptărilor fac din lectură  o activitate spontană care îi educă aproape involuntar atenția. Copilul tău a primit o serie de lecturi suplimentare (de exemplu de la Editura Arthur) la școală? Acum ai înțeles de ce este important să le parcurgă.
  3. Cărțile îi deschid pofta de a afla mai mult. Dincolo de zicalele despre pisici și curiozitatea care le este nefastă de fiecare dată, în cazul copiilor cititul și dorința de a afla mai mult merg mână în mână și le aduc o serie de beneficii. Un copil căruia îi place să citească va avea mereu propriile opinii și nu se va mulțumi cu jumătăți de răspunsuri.
  4. Cititul îi crește încrederea în sine. Copilul tinde să respingă disciplinele pe care nu le înțelege sau unde a pierdut informație de bază și este pus în situația de a oferi soluții. În opoziție cu această situație, un copil care citește, dobândește o serie de cunoștințe și tinde să fie curios să afle mai multe inclusiv pe domeniile care nu îl definesc în mod special. Un astfel de climat îi conferă încredere în sine și disponibilitatea de a se autodepăși, scrie b1.ro
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu