Bine de știut! Cinci sfaturi utile ca să ai un animal de companie sănătos și fericit

Atunci când vine vorbe de animalele de companie, trebuie să știm cum putem să le îngrijim cât mai bine și cum putem să prevenim probleme de sănătate care ar putea să apară din cauza unei diete necorespunzătoare sau din lipsa mișcării, scrie libertatea.ro.

Uite câteva sfaturi utile ca să îți faci animalul de companie sănătos și fericit:

Stabilește o dietă echilibrată

Chiar dacă ai putea să crezi că animalul tău de companie mănâncă foarte mult, există o mare posibilitate ca acesta să nu primească de fapt toți nutrienții de care are nevoie. Conform WebMD.com, animalele au nevoi diferite față de oameni atunci când vine vorba de mâncare. Pe lângă proteine, vitamine, acizi grași sau minerale, doza zilnică de calorii diferă în funcție de rasă și de talia animalelor de companie.

Un câine mic are nevoie între 185 și 370 de calorii pe zi, iar unul de talie mare, cu o greutate cuprinsă între 30 și 40 de kg are nevoie între 1.000 și 2.000 de calorii zilnic, în funcție de rasă și sex. Spre deosebire de câini, pisicile trebuie să consume între 220 și 350 calorii pe zi. Totodată, ține cont de faptul că gustările dintre mese trebuie să reprezinte doar 10% din totalul de calorii consumate zilnic.

Apără-i de boli și dăunători

În sezonul cald, câinii și pisicile sunt vulnerabile în fața dăunătorilor care pot favoriza apariția unor boli mai mult sau mai puțin grave, mult mai des decât în restul anului. Asigură-te că îi oferi animalului tău de companie vitaminele sau medicamentele necesare ca să previi sau să tratezi aceste boli, dar și că i-ai deparazitat în mod corect. Poți să ai mereu la îndemână toate produsele necesare direct dintr-o farmacie veterinară online, care îți livrează acasă tot ce ai nevoie.

Nu uita să le periezi dinții
 
Periatul dinților nu doar că îi ajută să aibă o dantură sănătoasă, ci te ajută și pe tine să verifici în mod regulat și să poți preveni din timp posibilele afecțiuni dentare sau ale gingiilor. Câinii de talie mică au nevoie de mai multă îngrijire orală, spre deosebire de câinii de talie mare, deoarece aceștia nu sunt la fel de predispuși la apariția problemelor dentare, însă au tendința să roadă mai mult și să își spargă dinții.

Și pisicile au nevoie de îngrijire orală, așa că nu trebuie să te sfiești să le speli pe dinți. Asigură-te că le obișnuiești încă de mici cu acestă procedură pentru că mai târziu va fi destul de greu să introduci această activitate în rutina de îngrijire.

Ai grijă de greutatea lor

Dacă îi oferi hrana potrivită și ai grijă de cantitatea de nutrienți și calorii pe care o consumă zilnic, nu doar că îți ajuți animalul de companie să își regleze greutatea corporală, ci îi poți prelungi și durata de viață. Conform unui studiu, dacă animalele își păstrează o greutate optimă, atunci și durata lor de viață poate fi prelungită.

Asigură-te că îi urmărești constant procesul de dezvoltare și ține cont de faptul că un cățel de talie mică ia în greutate în medie 600 g pe lună, unul de talie mare aproximativ 3 kg pe lună, iar o pisică ar trebui să cântărească la maturitate între 2 și 5 kg, chiar și până la 11 kg, în funcție de rasă.

Menține-le active

La fel ca în cazul oamenilor, și animalele de companie au nevoie să facă mișcare ca să se mențină sănătoase. Bineînțeles, nevoia de mișcare diferă în funcție de rasă și de talia animalului. Dacă locuiești la bloc, scoate-i afară de cel puțin două ori pe zi, iar dacă ai o curte spațioasă, lasă-i să se joace în voie cât mai mult timp.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu