Bine de știut! Boala silenţioasă de ficat care duce la CANCER

Unii spun că această este cea mai ușoară boală hepatica. Dar de la steatoză hepatica pornesc grave maladii ale ficatului, ciroză, cancerul hepatic, hepatitele cronice. Ficatul gras se poate caracteriza că o depunere de grăsimi în celulele ficatului, mai ales trigliceride, scrie realitatea.net.

Încărcate cu grăsime, celulele hepatice nu-și mai îndeplinesc rolurile. Această este prima fază a bolii: steatoză hepatica. Steatoză (ficatul gras) reprezintă acumularea de grăsime la nivelul ficatului. Când este prezența și inflamația (obiectivata de cele mai multe ori prin creșterea valorilor unor enzime hepatice numite transaminaze), boală se numește steatohepatita și poate progresa către ciroză și chiar hepatocarcinom (cancer al ficatului).

Steatoză implică acumularea de trigliceride și alte lipide la nivelul hepatocitelor, că urmare a unui metabolism defectuos al acizilor grași care ar putea fi cauzat de un dezechilibru între aportul energetic și arderi, prin afectarea mitocondriilor (precum în cazul alcoolului), prin insulino-rezistentă sau prin afectarea receptorilor și enzimelor implicate în acest proces metabolic, scrie bzi.ro.

Simptomele ficatului gras

Majoritatea pacienților cu steatoză nu prezintă simptome, dar unii dintre ei pot raportă oboseală, slăbiciune sau durere subcostala dreaptă. Mulți se prezintă pentru analize modificate ale funcției hepatice, descoperite întâmplător, la examenele de rutină. Boală hepatica avansată se caracterizează prin simptome de gravitate precum icter, edeme sau ascită (lichid în cavitatea peritoneala). La examenul fizic, se mai poate decela hepatomegalie (mărirea în dimensiuni a ficatului), iar în cazuri mai avansate (ciroză), apare și splenomegalie (mărirea în dimensiuni a splinei).

Steatoză și îndeosebi steatohepatita pot progresa spre ciroză și insuficiență hepatica, precum orice altă boală hepatica cronică. Progresia către ciroză este mai rapidă în cazul consumului de alcool, sau al unei alte afecțiuni hepatice concomitente, că de exemplu o hepatită cronică virală. Lipsă controlului hiperlipidemiei și al diabetului poate acceleră progresia spre fibroză.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu