BILANȚUL plângerilor la ANRE: Oamenii reclamă facturile greșite

Embed:

Peste 900 de oameni s-au plâns, anul trecut, la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică pentru că furnizorii le-ar fi încălcat drepturile. Deşi numărul cazurilor e mai mic decât în 2017, nemulţumirile sunt aceleaşi. Cel mai des oamenii se plâng pe facturarea incorectă şi calitatea serviciilor. Reprezentanţii ANRE susţin că numărul petițiilor ar putea fi mai mare, dacă oamenii ar şti cum şi unde să depună plângerile. 

Datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică arată că, din totalul de petiţii depuse anul trecut, 155 au fost întocmite de consumatori care ar fi primit facturi greșite. În acelaşi timp, 97 de plângeri vizează calitatea serviciilor şi 80 - întreruperile neanunțate de energie, gaze sau apă.

Mai mult, din luna octombrie 2018, ANRE a luat locul Agenţiei Protecţiei Consumatorilor în ceea ce priveşte sancționarea furnizorilor care încalcă drepturile consumatorilor.

"Este vorba despre sancţiunea financiară, care este de la unu la cinci procente din venitul anual de afaceri al titularului de licenţă. Este vorba despre sancţiunea contravenţională. Mai este vorba despre emiterea unei decizii şi acordarea unui termen şi, iarăşi, pentru neexecutarea acestei decizii, titularul de licenţă poate fi amendat", a declarat Violina Şpac, şef de departament în cadrul ANRE.

Pentru ca oamenii să ştie că ANRE este singura instituţie care se poate implica în rezolvarea conflictelor dintre consumator şi furnizor, instituţia a lansat o campanie de informare. Aceasta va dura şase luni.

"Consumatorii nu sunt informaţi, nu se interesează şi, în acest aspect, ar fi bine ca ANRE-ul, din când în când, să se întâlnească cu consumatorii, să cunoască problemele şi consumatorii să dea de înţeles operatorilor că ei tot se descurcă", a menționat Nicolae Mogoreanu, preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie din Moldova.

Consumatorii care cred că furnizorii nu le-au respectat drepturile pot apela la linia verde 08001 0008 sau să scrie o petiţie către ANRE.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu