Bilanţul atacului de la Strasbourg, revizuit: Doi morţi şi 12 răniţi. FILMUL TRAGEDIEI. O moldoveancă, despre ŞOCUL trăit de oameni

Embed:

Bilanţul atacului de la Strasbourg a fost revizuit încă o dată. Sunt două persoane decedate, iar una se află în moarte cerebrală. De asemenea, 12 oameni au fost răniţi, dintre care şase sunt în stare gravă. Între timp, poliţia franceză încearcă să dea de urmele ucigașului. Individul, în vârstă de 29 de ani, a deschis focul asupra mulţimii adunate la Târgul de Crăciun în jurul orei locale 19:50.

Primarul din Strasbourg, Roland Ries, a calificat atacul drept atentat terorist.

Ieri dimineaţă, forţele de ordine au descins la domiciliul suspectului pentru a-l reţine într-un dosar în care era vizat pentru furt, dar nu l-au găsit acasă. Câteva ore mai târziu, bărbatul a semănat teroare în tot oraşul. Într-o înregistrare făcută de un localnic se aud țipete de copii, iar lumea aleargă pe străzi. Imaginile au surprins şi un om care zace la pământ.

"Începând cu ora 19:50, ora locală, un bărbat a semănat teroare în trei zone ale oraşului. Între ora 20:20 şi 21:00 au existat două confruntări şi schimburi de focuri între atacator şi forţele de ordine", a menţionat Christophe Castanier, ministrul francez de Interne. 

Atacatorul a fost rănit în urma confruntărilor cu forţele de ordine. El a reuşit să fugă cu un taxi. Presa franceză scrie că individul, născut în Strasbourg, se află în atenţia Serviciului francez de Securitate, fiind suspectat de legături cu organizaţii teroriste şi chiar inclus în lista indivizilor care prezintă pericol pentru securitatea Franţei. Anchetatorii au mai stabilit că bărbatul a fost condamnat de 27 de ori pentru diferite infracţiuni comise în Franţa, Germania şi Elveţia. Deşi atacul nu a fost revendicat de nimeni, simpatizanţii "Statului Islamic" au sărbătorit aseară tragedia din Strasbourg. 

"Secţia antiteroristă a Parchetului General a înregistrat faptele atacatorului şi ia în considerare locaţia, metodele pe care le-a utilizat atacatorul, profilul său şi mărturiile oamenilor, care spun că l-au auzit strigând "Allah Akbar", a precizat Remy Heitz, procurorul general al Franţei. 

În momentul atacului, o moldoveancă stabilită în Strasbourg trecea prin apropriere. Ea spune că a auzit o bubuitură, dar nu şi-a dat seama despre ce este vorba.

"Eu nu eram la târg, eu treceam prin apropiere deci am auzit o bubuitură. Fiindcă acum suntem pe marginea protestelor din Franţa dese ori auzim petarde. Şi eventual credeam că e o bubuitură de la o petardă", a spus Olesea Aydin, moldoveancă stabilită în Strasbourg.

Olesea Aydin spune că străzile sunt pustii: "Atmosfera este sub tensiune, practic populaţia e şocată, e paralizată emoţional. Eu cum sunt profesoară la şcoală, copiii au rămas acasă fiindcă a fost decret şi din partea Ministerului Educaţiei ca copiii mici să stea acasă".

Totodată, aseară, mai mulţi europarlamentari români au scris pe reţelele sociale că în urma atacului au rămas blocaţi în sediul Parlamentului European de la Strasbourg, fiind anunţaţi că nu au voie să părăsească clădirea. Ulterior, politicienii au ţinut şi un moment de reculegere.

Preşedintele Parlamentului European a anunţat că în ciuda celor întâmplate, agenda legislativului pentru această săptămână nu va suferi modificări.

Târgul de Crăciun din Strasbourg adună anual în jur de două milioane de vizitatori.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu