BILANŢ NEGRU în Indonezia: 373 de morți şi 128 de persoane sunt încă date dispărute

Embed:

Numărul victimelor în urma devastatorului tsunami din Indonezia este în continuă creştere. Cele mai recente date arată că 373 de oameni au murit, iar 128 de persoane sunt date dispărute. Autorităţile avertizează că numărul victimelor ar putea creşte şi mai mult, întrucât sute de case au fost făcute una cu pământul, iar în unele zone salvatorii încă nu au ajuns.

Mii de poliţişti şi militari lucrează fără întrerupere pentru a da de urmele supravieţuitorilor.

Una dintre cele mai afectate zone este Banten din Java, acolo unde a ajuns şi preşedintele Indoneziei, Joko Widodo. Oficialul a transmis condoleanţe rudelor victimelor şi a declarat că vor fi îmbunătățite sistemele de detectare a unui tsunami.

"Am ordonat să fie verificate toate detectoarele de tsunami, iar cele stricate să fie înlocuite. Cheltuielile vor fi incluse în bugetul pentru anul 2019", a spus Joko Widodo, preşedintele Indoneziei.

Un oceanograf a explicat însă că depistarea unui tsunami într-un timp util este aproape imposibilă, deoarece valurile mari se creează aproape de mal.

"Pentru asta sunt necesare mii de detectoare care sunt foarte scumpe şi greu de întreținut. Costul însă nu reprezintă cea mai mare problemă. Cel mai greu este să stabileşti care dintre valuri reprezintă un tsunami", a spus Simon Boxall, oceanograf.

Una dintre cele mai şocante imagini surprinse în momentul în care Indonezia a fost lovită de tsunami a fost cea de la concertul rock desfăşurat într-o zonă turistică. Într-o fracţiune de secundă scena s-a prăbuşit, iar spectatorii au fost luaţi de apă.

"Eram la concert atunci când am auzit că cineva a strigat să fugim. Apoi am văzut cum apa a înghiţit totul în jur."

În urma tragediei care s-a abătut asupra Indoneziei, numeroşi lideri de stat şi de guvern au transmis condoleanţe rudelor victimelor.

Un mesaj similar a venit şi din partea Ministerului de Externe de Chişinău. Autorităţile moldovene au scris pe Twitter că gândurile şi rugăciunile noastre sunt îndreptate către victime şi toţi cei afectaţi. 

Între timp, Papa Francisc a cerut enoriaşilor să se roage pentru sănătatea şi vieţile indonezienilor.

Valul uriaş s-a format în urma erupţiei vulcanului Krakatoa, care a creat o coloană de cenuşă de până la 500 de metri înălţime.

Unul dintre cele mai devastatoare tsunami a lovit Indonezia în decembrie 2004.

Atunci, un cutremur cu magnitudinea de 9,1, produs în largul insulei Sumatra, a provocat un tsunami care s-a soldat cu peste 230 de mii de morţi.

Pe aceeaşi temă