BILANŢ MACABRU: Câte persoane îşi pierd viaţa zilnic în estul Ucrainei

Embed:

Nicio zi nu trece fără victime în estul Ucrainei. Potrivit unui nou bilanţ al ONU, 957 de oameni au murit, inclusiv civili, trupe guvernamentale, dar şi insurgenți, de la intrarea în vigoare, acum două luni, a armistiţiului. Statisticile arată, că, în medie, zilnic sunt uciși 13 oameni.

În cea de-a şaptea ediţie a raportului ONU privind situaţia în estul separatist al Ucrainei se arată că civilii continuă să fie ucişi, ținuți în captivitate şi torturaţi. Din cei 957 de oameni uciși în ultimele opt săptămâni, 120 sunt femei. În document se mai arată că abuzurile comise în regiunile Doneţk şi Lugansk au un caracter sistematic şi ar putea fi considerate crime împotriva umanităţii.

Observatorii mai avertizează şi despre prezenţa mercenarilor străini.

"O altă problemă menţionată în raport se referă la prezenţa continuă în estul ţării a unei cantităţi mari de armament sofisticat şi a luptătorilor străini, care cu siguranţă au un impact asupra respectării drepturilor omului", a declarat înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, Gianni Magazzeni

De cealaltă parte, premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, face apel către Europa şi Statele Unite să forţeze Rusia să respecte armistiţiul, pentru a pune capăt conflictului separatist. Oficialul acuză Moscova că foloseşte Ucraina drept teren de joacă.

"Acţiunile lui Putin sunt o ameninţare pentru toţi, pentru ordinea şi pacea mondială. Sunt o ameninţare directă pentru Uniunea Europene şi ţările membre ale NATO", a zis premierul Ucrainei Arseni Iaţeniuk.

În total, din luna aprilie, de la declanșarea conflictului, în estul Ucrainei au murit peste 4.300 de oameni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu