Bilanț 2017: Cele mai multe cazuri de corupţie sunt în domeniul justiţiei şi administraţiei publice locale

Cele mai multe cazuri de corupţie depistate anul precedent sunt în domeniul justiţiei şi administraţiei publice locale. Centrului Naţional Anticorupţie a prezentat un raport de activitate pentru 2017.

Potrivit datelor, anul trecut au fost înregistrate 881 de infracţiuni, cu 3 la sută mai mult, decât în 2016. Prejudiciul adus statului a constituit aproape 50 de de milioane de lei. 

Potrivit statisticilor, în 2017, în justiţie şi afaceri interne au fost deconspirate 119 cazuri de corupţie, în sectorul privat cu patru mai puţine, iar în administraţia publică locală 100 de cazuri. Mai puţine infracţiuni au fost înregistrate în medicină, educaţia şi serviciul militar. 

Printre subiecţii infracţiunilor au figurat, preponderent, poliţiştii, 45 la număr, directorii de întreprinderi şi organizaţii de stat - 43, dar şi inspectori vamali 34. Printre cei vizaţi în acte de corupţie sunt şi primari, judecători, procurori dar şi patru miniştri şi viceminiştri.

În anul 2017, ofiţerii CNA au depistat mai multe categorii de infracţiuni de corupţie printre care peste 200 de cazuri de trafic de influenţă, 151 de cazuri de corupere pasivă. Totodată ofiţerii au depistat infracţiuni ce ţin de exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, delapidarea averii străine sau luarea de mită. 

Prejudiciul stabilit pe procesele penale, pornite în 2017, a constituit 47 de milioane de lei, dintre care pe 10 milioane de lei a fost aplicat sechestru, iar circa 2 milioane de lei au fost restituite benevol de către persoanele bănuite. Totodată, în baza materialelor acumulate de CNA, Serviciul Fiscal de Stat a încasat la buget 10,5 milioane de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu