Bijuterii auto în garajul Parlamentului. Vezi cu ce maşini de epocă circulau acum 20 de ani conducătorii ţării FOTO

Embed:

Acum 20 de ani, cu ele circulau doar conducătorii republicii. Acum, staţionează în garajul Parlamentului. Vorbim despre trei maşini de epocă, scoase din uz. Printre ele, un zil seria 41047, produs acum 24 de ani, şi două automobile GAZ 14, cunoscute mai mult sub denumirea de Chiaika.

"E o maşină de elită care a deservit comuniştii când erau la putere. A fost la familia lui Garbaciov", a declarat şoferul garajului Parlamentului, Alexandru Vrâncean.

Ulterior, cu această limuzină erau transportaţi membrii delegaţiilor internaţionale. "Când nu erau maşinile astea din Europa: BMW, Mercedes, aceasta era o maşină la care toată lumea se uita ca la poveste", a spus şoferul

Cele două limuzine Chiaika au fost produse 1983 şi 1984. "Toate sistemele electronice care funcţionează la aceste maşini sunt dublate, au două sisteme. Dacă se întâmplă că una din ele iese din funcţie, o porneşti pe a doua şi ajungi la destinaţie. Are condiţioner, are cutie automată, are steclele automate", a explicat Vrâncean.

În primii ani de independenţă, aceste maşini erau la dispoziţia primului preşedinte al ţării, Mircea Snegur, dar şi a primului preşedinte al Parlamentului, Alexandru Moşanu. Experţii spun că, dacă ar fi scoase la licitaţie, statul ar câştiga zeci de mii de euro.

"Dacă starea tehnică este la nivel şi maşinile sunt în dotare cum au ieşit de la uzină, nu le lipseşte nici un element poate ajunge până la 25 de mii de euro poate chiar şi mai mult, în funcţie de cine a mers cu automobilul dat", a precizatexpertul auto Alexandru Şuletea.

Administraţia Garajului Parlamentului vrea să înfiinţeze un muzeu, în care ar fi expuse maşinile de epocă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu