BERD VINE CU UN NOU CREDIT. A acordat un împrumut în valoare de ZECE MILIOANE de euro

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a acordat Moldovei un nou împrumut de 10 milioane de euro. Banii au fost direcţionaţi către două bănci comerciale de la noi, iar ulterior vor putea fi accesaţi de întreprinderile mici şi mijlocii.

"Trebuie un pahar de şampanie."

Directorul BERD, Henry Russel, susţine că cele două bănci care au primit câte cinci milioane de euro au fost selectate în urma unui control al activităţii.

"Noi putem să le acordăm împrumuturi pentru ca ele să finanţeze economia reală, să finanţeze IMM-urile, un lucru extrem de important. Întreprinderile mici şi mijlocii vor avea acces la finanţare pe care pot să o investească în modernizarea echipamentului şi proceselor de producţie necesare pentru a se conforma standardelor UE", a spus Henry Russel, directorul BERD. 

Creditele vor fi acordate pentru o perioadă de cel puţin patru ani, iar componenta de grant variază între 10 şi 15 la sută.

"În unele cazuri cred că va fi şi mai mare, în funcţie de proiect şi eficacitatea investiţiei. "Noi putem să refinanţăm din sursele proprii unele proiecte după expirarea termenului de patru ani. Suma proiectului investiţional va fi 100 % finanţată de către bancă, cu excepţia TVA.Rata dobânzii va fi una de piaţă", a declarat Serghei Cebotari, şeful consiliului de administrare al unei bănci.

Şi proiectele start-up sunt eligibile spre finanţare.

"Acest credit este dedicat creditelor de investiţii, şi orice companie încadrată în segmentul IMM va putea avea acces la acest tip de credit", a spus Bogdan Pleşuvescu, preşedinte de bancă.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori străini în Republica Moldova, cu peste 1,2 miliarde de euro în 120 de proiecte.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu