BERD și BEI, disponibile să finanțeze gazoductul Ungheni-Chișinău dacă Guvernul va face ASTA

BERD și BEI vor fi disponibile să semneze acordul de finanțare a gazoductului Ungheni-Chișinău în sumă de circa 90 milioane euro dacă Guvernul Republicii Moldova va realiza toate angajamentelor asumate, inclusiv semnarea unui memorandum cu FMI, până la finele anului curent.

Declarația îi aparține noului șef al Oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) din Republica Moldova, Dimitri Gvindadze, și a fost făcută la întrevederea cu premierul Pavel Filip.

"BERD va susține va reformele inițiate de Guvern pentru stabilizarea situației macro-economice prin acordarea suportului consultativ, a asistenței tehnice în elaborarea politicilor și fortificarea capacităților Guvernului Republicii Moldova în realizarea reformelor", a mai spus oficialul.

Pavel Filip și Dimitri Gvindadze au discutat și despre rezultatele cooperării cu echipa locală a BERD, programele investiţionale derulate în sectorul energetic, al mediului de afaceri, al infrastructurii drumurilor, sistemelor de apeducte și canalizare, precum și despre  perspectiva inițierii unor proiecte noi.

În context, Pavel Filip a subliniat că programele derulate vin să răspundă necesităţilor mediului de afaceri și cetățenilor, totodată susţinând politicile Guvernului în aceste domenii.

 De asemenea, Premierul Pavel Filip s-a referit la utilitatea suportului acordat de BERD în consolidarea Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, menționând că acesta reprezintă o platformă importantă de discuții cu mediul de afaceri în identificarea problemelor și a soluțiilor de depășire a acestora.

”Aveți toată deschiderea noastră și sunt sigur că vom avea parte de mai multe proiecte investiționale, iar Guvernul va acorda tot sprijinul în eliminarea eventualelor dificultati în acest sens”, a conchis Pavel Filip.

În ceea ce privește implementarea proiectului de interconexiune a liniilor electrice pe segmentul Isaccea-Vulcăneşti-Chişinău cu un buget total de 140 milioane de euro, directorul BERD a confirmat intenţia de a oferi 60 milioane de euro.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare derulează actualmente în Moldova 48 de proiecte în valoare de 0,5 miliarde de euro.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu