BERD prognozează pentru Moldova o creştere a PIB-ului cu 4%, în 2020

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) prognozează pentru anul 2019 o creştere a PIB-ului Moldovei cu 3,8%, iar pentru 2020 - cu 4%. Comparativ cu prognoza din mai, creşterea a fost majorată cu 0,3 p.p. şi, respectiv, 0,2 p.p.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în prognoza actualizată a BERD privind creşterea PIB-ului ţărilor în economia cărora banca face investiţii se menţionează că creşterea PIB-ului în Moldova s-a accelerat de la 4% în 2018 până la 5,2% în prima jumătate a anului 2019.

"Creşterea producţiei s-a datorat construcţiei, în timp ce agricultura a fost singurul sector mare al economiei Moldovei cu o dinamică negativă. Investiţiile în capital fix, care au crescut cu 20,3%, au rămas principalul factor al creşterii economice pe partea cheltuielilor", se arată într-un comunicat al băncii.

Experţii BERD atrag atenţia asupra faptului că, în Moldova, creşterea consumului gospodăriilor a scăzut până la 1,8% pe an.

Banca subliniază că consolidarea creşterii exporturilor şi slăbirea creşterii importurilor au redus contribuţia negativă a exporturilor nete la creşterea PIB-ului.

"Cu toate acestea, deficitul de cont curent s-a extins pe fondul unei creşteri uşoare a deficitului comercial. O mare parte a deficitului a fost finanţată într-o măsură mai mică prin finanţarea datoriei", se menţionează în comunicatul băncii.

Rezervele valutare ale BNM au rămas neschimbate şi în septembrie 2019 au constituit $2,9 mlrd., asigurând mai mult de cinci luni volumul necesar de importuri.

Banca atrage atenţia la accelerarea inflaţiei până la 6,3% în septembrie 2019, din cauza creşterii preţurilor reglementate şi a preţurilor pentru produsele alimentare importate. Acest lucru a determinat Banca Naţională a Moldovei să reacţioneze prin majorarea ratei de bază de două ori, în iunie şi iulie, de la 6,5% la 7,5%.

"Sprijinul FMI rămâne esenţial pentru consolidarea stabilităţii macroeconomice în Moldova", notează BERD.

Banca menţionează că, în urma dezacordurilor dintre FMI şi guvernul anterior, în iulie 2019, s-a ajuns la un acord la nivel de personal pe marginea celei de-a patra şi a cincea revizuiri a programului curent cu fondul, după care Moldova a primit o nouă tranşă de $46,1 mil.

Lasă un comentariu