BERD a aprobat o nouă strategie pentru investițiile destinate Moldovei în următorii ani. Care sunt priorităţile instituţiei financiare

Embed:

Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare a aprobat o nouă strategie pentru investițiile destinate Moldovei în următorii cinci ani. Prioritățile BERD sunt restructurarea sectorului bancar, consolidarea securității energetice, susținerea companiilor private și a proiectelor întreprinderilor care prestează servicii publice.

În acest sens, în perioada 2018-2022, instituția financiară europeană va continua să acorde împrumuturi băncilor partenere din țara noastră și va lucra cu parteneri strategici pentru a restabili transparența în sectorul bancar moldovenesc. Totodată, BERD plănuiește să investească în modernizarea infrastructurii, inclusiv a drumurilor și căilor ferate.

Veaceslav Ioniţă este unul dintre experţii care a participat la discuţiile, iniţiate de BERD privind o nouă strategie pentru Moldova. Potrivit lui, deşi avem mult de muncit, reprezentanţii instituţiei au apreciat mai multe măsuri întreprinse de către autorităţi în sistemul bancar, crearea locurilor de muncă, dar şi modificare legislaţiei în domeniul aprovizionării cu apă.

"Ei speră că noi vom avansa. La noi a fost modificată legislaţia în domeniul apei, la acum ANRE-ul sper că se va apuca de lucru, la noi Curtea de Conturi a avut un raport bun pe sistemul de apă. Vedeţi, nu doar leagea trebuie s-o schimbi, trebuie să începi de a lucra", a menţionat  expert IDIS Viitorul. 

Potrivit expertului, implementarea cu succes a strategiei, va permite ţării noastre să îmbunătăţească situaţia în mai multe domenii, dar şi să atragă investiţii private.

"BERD-ul nu-şi permite să facă investiţii până ce nu face ordine în sistem. BERD-ul are capacitatea instituţională ca să nu să impună, dar să explice Guvernului reforme. BERD-ul este cel care de fapt, banii sunt cei care cum ar fi îţi pune ştampilă că da "tu ai absolvit şcoală", la tine s-a făcut ordine", a declarat Veaceslav Ioniţă.

Până acum, instituţia europeană a finanțat în Moldova 120 proiecte în valoare de peste un miliard de euro.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu