BERD a apreciat reformele structurale din Republica Moldova

Potrivit noii ediţii Transition report 2017-18 a Băncii Europene pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare, semnarea de către Moldova a noului program cu FMI a stimulat reformele în ţară.

Programul de trei ani de finanţare de către Fond a Moldovei în volum de 179 mil USD, a fost aprobat în noiembrie 2016, fiind pus un accent puternic pe sectorul bancar, soluţionarea problemelor cu datoriile companiilor energetice, revederea tarifelor pentru returnarea cheltuielilor acestora, precum şi elaborarea unui cadru pe termen mediu a bugetului pentru anii 2017 – 2019.

Executând acţiunile prioritare pe marginea acordului cu FMI, autorităţile au asigurat refome în sectorul financiar şi energetic, a convertit garanţiile de stat pe creditele BNM pentru cele trei bănci problematice în valori mobiliare de stat.

În aprilie curent, FMI a finalizat primul audit pe programul cu Moldova şi a eliberat o tranşă de 21,5 mil USD.

Acest lucru a deblocat asistenţa din partea UE, Banca Mondială şi România. Potrivit experţilor BERD, autorităţile din Moldova au inregistrat progrese în soluţionarea problemei vulnerabilităţii în sectorul bancar. Modificările legislative adoptate anul trecut au acordat Băncii Naţionale instrumente suplimentare şi a permis identificarea beneficiarilor proprietarilor băncilor şi a părţilor affiliate. Alte modificări în legislaţia bancară au dus la o pedeapsă mai dură în cazul conducătorilor, administratorilor şi acţionarilor băncilor pentru încălcări.

Experţii BERD au atestat că, Depozitarul Central al valorilor mobiliare a fost creat în aprilie curent, pentru a consolida infrastructura financiară şi a fortifica protecţia în cazul atacurilor raider.

Două din trei bănci mari ale Moldovei rămân sub supraveghere speială, iar trei – în regim de implicare temporară din partea BN.

În două bănci, Banca Naţională a blocat acţiunile acţionarilor netransparenţi. După emisia unor noi valori mobiliare acţiunile vor fi propuse spre vânzare pentru atragerea investitorilor strategici.

Experţii BERD au subliniat şi un şir de reforme asigurate de Moldova în sectorul energetic, inclusive revizuirea tarifelor pentru acoperirea pierderilor şi cheltuielilor furnizorilor, indicând în acelaşi timp asupra faptului că tarifele sunt insuficiente pentru soluţionarea problemelor cu datoriile care sunt accumulate de companiile energetice şi asigurarea investiţiilor necesare în infrastructura energetică.

Suplimentar la noua lege privind energia electrică şi gazele natural, adoptată în 2016, Parlamentul Moldovei a adoptat noua Lege privind energetica în iulie curent, în calitate de pas important pentru implementarea Pachetului energetic III al UE.

Noua lege privind promovarea folosirii energiei regenerabile, adoptată în februarie curent, va intra în vigoare în 2018.

Printre alte reforme structural importante, BERD a subliniat restructurarea aparatului de stat; reforma Guvernului şi reducerea numărului de ministere de la 16 la 9, înlocuirea viceminiştrilor cu sectetarii de stat, etc.

Experţii au evidenţiat şi imbunătăţirea stabilităţii sistemului de pensii după intrara în vigoare a noii legi a pensiilor la începutul anului curent, care prevede creşterea treptată a vârstei de pensionare pana la 63 de ani din 2019 pentru bărbaţi şi din 2028 – pentru femei. Noul system de pensii include asigurarea de bază cu pensii şi cere ca, pensile angajaţilor din sectorul de stat să depindă de mărimea aportuui lor la fondul social.

BERD a accentuat şi luarea de măsuri pentru asigurarea unui mediu regulator pentru business, menţionând că, obstacolele de bază se păstrează.

În 2016, numărul total de permise şi licenţe necesare pentru lansarea unei afaceri s-a redus cu aproape o pătrime.

Autorităţile au aprobat planul de acţiuni pentru implementarea “ghişeului unic” şi au simplificat procedura de lichidare a afacerilor. Presiunea raportării pentru intreprinderi va fi redusă din ianuarie 2018 prin unificarea într-un singur raport a cinci rapoarte diferite, care ţin de achitarea salariilor, impozitelor, precum şi a unor aspect din relaţiile de muncă, a comunicat informarket.md

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu