Benjamin Netanyahu este la un pas de a deveni premierul Israelului a CINCEA OARĂ, după alegeri

După numărarea a peste 97% dintre buletinele de vot de la alegerile de marți, primul-ministru Benjamin Netanyahu este la un pas de a-și asigura al cincilea mandat de premier și să devină astfel cel mai longeviv șef al executivului israelian, scrie libertatea.ro.

Rezultatele de până acum arată că Partidul Likud, condus de Netanyahu, va obține același număr de locuri în Parlament ca și Alianța Albastru Alb, condusă de fostul șef de stat major, Benny Gantz, – 35. Niciunul dintre cele două nu va obține însă majoritate și atunci diferența o fac partidele cu care s-ar putea alia.

Presa locală scrie că Likud și partidele de dreapta aliate vor obține astfel 65 dintre cele 120 de locuri din Knesset, adică suficient pentru ca Netanyahu să preia puterea. După numărarea a 97% dintre, Benny Gantz, s-a arătat totuși optimist, deși șansele să obțină funcția de premier sunt reduse. ”Bună dimineaţa, prieteni. Da, bună dimineaţa!”, a scris el pe Twitter, observând apoi că rezultatul final nu este clar deocamdată.

El a spus că deşi „la orizont se întrevede un cer întunecat, nu e nimic final, deoarece ar putea apărea mişcări electorale şi s-ar putea să dezvoltăm mişcări politice de un fel sau altul”, a mai spus el. „Cu siguranţă nu este ascuns soarele speranţei pe care l-am oferit poporului şi societăţii în Israel”, a adăugat el, promiţând să îi reprezinte pe cei „peste un milion de cetăţeni care au cerut de la noi altceva”.

Marţi seară, ambii rivali şi-au revendicat victoria. „Blocul de dreapta condus de Likud a obţinut o victorie clară”, a declarat Netanyahu. El a anunţat că va începe chiar din seara de marţi să lucreze la crearea unui guvern cu partenerii săi „naturali” „Va fi un guvern de dreapta, dar eu voi fi prim-ministru pentru toți”, a spus Netanyahu, în seara alegerilor. „Sunt profund impresionat de faptul că poporul Israel mi-a dat votul de încredere pentru a cincea oară și un vot mai mare de încredere decât alegerile anterioare.

Niciun partid nu a câștigat vreodată o majoritate în parlamentul de 120 de locuri al Israelului și a fost mereu nevoie de o coaliție de guverne. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu